Rondleiding: Synagoge Winterswijk

Gepubliceerd op: 15 juni 2023

In de maanden juni, juli, augustus en september is er iedere dinsdagavond een uitgebreide rondleiding in Synagoge Winterswijk.

Synagoge Winterswijk is het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niets is erkend als rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis (het mikwe) en ernaast staat een gebouwtje met een klaslokaal en vergaderruimte. Ook de woning van de voorzanger, de chazzan, maakt hier deel van uit. Achter de lange betonnen muur ligt een oude Joodse begraafplaats die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland.

De synagoge heeft ook in de 21ste eeuw nog die religieuze functie, maar de lokale Joodse gemeenschap bestaat nog maar uit een handvol mensen.

Het voortbestaan van het synagogecomplex wordt gegarandeerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek.
Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen in de zomermaanden rondleidingen, waarin zij de geschiedenis van Joods Winterswijk vertellen.

Iedere dinsdag om 19.00 uur kun je mee met de rondleiding. Een rondleiding op aanvraag voor groepen van minimaal acht personen behoort tot de mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de website van Synagoge Winterswijk.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.