Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

JTA wijdt een mooi verhaal aan Norman Jewison, de regisseur van de verfilming van Fiddler on the Roof in 1971. Gezien zijn naam zou je het wellicht niet zeggen, maar Jewison is niet Joods. De nu hoogbejaarde regisseur heeft al vaak verteld hoe hij, toen hij werd gevraagd de verfilming van de populaire Broadway-musical over een sjtetl in de Oude Wereld op zich te nemen, de producenten had laten weten dat hij geen Jood was. Maar 'Fiddler' ging bepaald niet ongemerkt aan Jewison voorbij, lees je in A movie about how ‘Fiddler on the Roof’ became a movie.

Bij een verbouwing van een winkelpand in het centrum van Leeuwarden is een onderduikplek gevonden. Het pand behoorde toe aan Wolf Salomon die er een speciaalzaak in kousen, tricotages, korsetten en modeartikelen dreef. In 1943 duikt hij onder in zijn eigen huis en overleeft de oorlog.

Op de website van Omrop Fryslân lees je het hele verhaal, compleet met beeld- en geluidsfragmenten.
Ondergedoken in Friesland kent de geschiedenis van "Salo", zoals Wolf zijn winkel had genoemd.

Een groep jonge leiders uit Libanon, Syrië en de Golfstaten heeft een bezoek gebracht aan het vernietigingskamp Auschwitz. De reis was een initiatief van Sharaka, de ngo die werd opgericht door personen uit Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein na de ondertekening van Abraham Akkoorden op 13 augustus 2020. Sharaka heeft op 28 april 2022 deelgenomen aan de Internationale Mars van de Levenden die jaarlijks plaatsvindt Op Jom HaSjoa.

Dat Tel Aviv is uitgegroeid tot 'Vegan Capital of the World' weten we mede dankzij Jigal krant. De industrie waar plantaardige vleesvervangers worden ontwikkeld, staat in Israël op een hoog peil, lezen we op NoCamels. Future Meat en Aleph Pharms hebben hun naam al gevestigd, maar de vraag naar alternatieve vleesproducten die ogen, ruiken en smaken als echt vlees, groeit gestaag. Lees meer in These Israeli Food Tech Firms Use Surprising Ingredients To Make Meat Alternatives.

Tablet Magazine dook in de ontstaansgeschiedenis en vooral het belang van Roma Club Gerusalemme, de eerste fanclub van AS Roma in het Midden-Oosten. Oprichter was de van oorsprong Italiaanse Samuele Giannetti. In 2008 startte hij de  jeugdafdeling van Roma Club Gerusalemme, een idealistisch en minstens zo belangrijk initiatief. Lees verder in Tablet Magazine: When in Rome, Do as the Jerusalemites Do

Nieuw online: Jigzi.org, een online platform voor "Joyful Jewish Learning", ontwikkeld door Jewish Interactive, een in Londen gevestigde producent van materialen voor Joods onderwijs. Jewish Interactive deed een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat negentig procent van de Joodse leerkrachten technologie tijdens de coronapandemie anders is gaan gebruiken.

Het platform zal toegang geven tot 13.500 'Jigs' - Joodse interactieve spelletjes en maakt het ook mogelijk voor leerkrachten om zelf lesmateriaal aan te maken.
De website (nog in betaversie maar wel al bruikbaar) ziet er licht en vrolijk uit en is heel toegankelijk.

Lees meer in The JC: New Jewish studies platform will make it easier for teachers to create digital content.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.