Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

Gebrek is een groot woord

Nina Polak

Amsterdam: Prometheus, 2020
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789044647150

Ook als e-book verkrijgbaar

Nynke ‘Skip’ Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno’s hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam.
Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?

Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.

Nina Polak (1986) debuteerde in 2014 met het alom bejubelde We zullen niet te pletter slaan, dat werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de anv Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft regelmatig voor De Gids.

Jeruzalem, Jeroesjalajiem, Al-Quds
De heilige stad door de eeuwen heen

Josephine van den Bent, Thomas Hart, red.

Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2020
Aantal blz.: 264
ISBN: 9789087047894

Jeruzalem, Jeroesjalajiem, Al-Quds: stad van vele talen en heilig in christendom, jodendom en islam. Dat die religies haar moeten delen maakt de geschiedenis van Jeruzalem fascinerend én bewogen. Als centrum voor zoveel verschillende gelovigen is het ook een centrum van conflicten. Dat begint al bij de vernietiging van Salomo's tempel in 586 voor de gangbare jaartelling door de Babyloniërs. In het jaar 70 van de gangbare jaartelling verwoest de Romeinse keizer Titus de stad. De Arabieren nemen Jeruzalem in 638 in en in 1099 veroveren de kruisvaarders de stad op de islamitische Fatimiden. Vandaag de dag is Jeruzalem een gedeelde en verdeelde stad, inzet en toneel van een onafgebroken internationale machtsstrijd. Dit boek ontsluit het al eeuwen durende, meeslepende verhaal van Jeruzalem, van Salomo tot nu.

Het zevende deel uit de reeks Zenobia. Met bijdragen van onder andere Irene Zwiep en Lucia Admiraal.

Kazerne Dossin
Holocaust & mensenrechten

Herman van Goethem (?)

Amsterdam: Uitgeverij Rubinstein, 2019
Aantal blz.: 480
ISBN: 9789490880217

Kazerne Dossin. Holocaust & mensenrechten belicht de Belgische kant van de Sjoa. Het boek behandelt de opkomst van de nazidictatuur in Duitsland, het antisemitisme, het vooroorlogse leven van Joden, Roma en Sinti in België, de Duitse inval, de langzaam op gang komende vervolging, beroving en deportatie.

Daarnaast onderzoekt deze uitgave de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld, die in het uiterste geval kunnen uitlopen op massamoord en genocide. Zo is dit boek een poging de wereld van toen en vandaag beter te begrijpen en concrete betekenis te geven aan mensenrechten, burgerzin en democratie. Van inzicht tot actie.

In samenwerking met Uitgeverij TIJDSBEELD  en Kazerne Dossin.

In 1942-1944 werd de Kazerne Dossin in Mechelen door de nazi’s gebruikt als transitgevangenis voor deportaties naar Auschwitz-Birkenau. Sinds 2012 is het als Memoriaal, Museum en Onderzoekscentrum over Holocaust en Mensenrechten een herdenkingsplek met een indringende tentoonstelling over de vervolging van Joden en zigeuners in België.

Herman Van Goethem (1958) is een Belgisch historicus, jurist en hoogleraar. Hij heeft een aanzienlijke reputatie verworven met zijn boeken, waarin hij onderwerpen uit de recente Belgische geschiedenis behandelt.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Het verblijf is een reeks dagelijkse podcasts, opgezet door de Nederlandse Taalunie, waarin schrijvers fragmenten uit boeken lezen (of zelfs zingen). Op dag 105 leest Liesbet Winkelmolen, docent aan het Leiden University Centre of Linguistics, uit het Dagboek van Anne Frank.
  • Vrijdag 8 januari was de dag waarop op NPO Radio 1 bekend werd gemaakt dat Bange mensen stellen geen vragen, de bloemlezing die Ronit Palache maakte uit het werk van Renate Rubinstein, is verkozen tot Non-fictie Boek van de maand december. Mazzel tov, Ronit!
  • Weblog De Nieuwe Contrabas lanceert eind januari een eigen literaire podcast.
  • Een gevalletje Oops vonden we op Tzum: Van Sylvia Witteman mag Haar naam was Sarah worden verbrand. Pas op, ironie in de vorm van overdrijving, waarschuwt het weblog.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.