Boekennieuws

Joodse schrijvers en hun boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Franz von Defregger (1835-1921): Lesender Mann (1883)

De man zonder gezicht
De macht van Vladimir Poetin

Masha Gessen

Amsterdam: Ambo Anthos, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789026362040

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Edwin Krijgsman
Oorsponkelijke titel: The Man Without a Face, The Unlikely Rise of Vladimir Putin

Als Vladimir Poetin in 1999 de zieke en impopulaire Boris Jeltsin opvolgt, wordt de onbekende KGB-agent, die altijd in de schaduw stond en droomde van wereldmacht, plotseling een publiek figuur. Poetin krijgt de controle over de media, rekent af met zijn politieke tegenstanders en ontmantelt het verkiezingssysteem.
Masha Gessen is journalist in Moskou en ziet hoe het land in verval raakt onder het bewind van de machtsbeluste en kille Poetin. Ze ervaart zijn macht in de vorm van doodsbedreigingen, haar eigen verbanning en mysterieuze verdwijningen van vrienden en collega's. Ondanks de bedreigingen keert ze terug naar Moskou, spreekt met mensen die met niemand anders hebben durven spreken en laat zien hoe de ongenaakbare Poetin de machtigste man van Rusland werd.

De Russisch-Amerikaanse journalist en auteur Masha (Maria Alexandrovna) Gessen (1967) werd geboren in Moskouals kind van Joodse ouders. In 1981 zocht het gezin een veilig heenkomen in de VS. In 1991 keerde Gessen terug naar haar geboortestad, waar ze zou blijven tot 2013. Tegenwoordig werkt Gessen als staff writer bij The New Yorker en publiceerde verschillende boeken, waaronder The Future Is History, dat in 2018 werd bekroond met de National Book Award. 

Op 24 november 2022 is het 25 jaar geleden dat de chansonnière Barbara – geboren als Monique Andrée Serf – overleed. Er zijn veel artiesten en kunstenaars van wie wordt gezegd dat ze onvergetelijk zijn, maar Barbara was wat dat betreft het summum: in Frankrijk was ze een waar icoon met de status van een rockster. Haar optredens werden gaandeweg steeds meer een spirituele belevenis. De meerderheid van haar toehoorders was relatief jong, tussen de 17 en 35 jaar, en als haar stem het tijdens een concert even liet afweten, zong dat publiek zelf luidkeels de chansons met haar mee.

Meta Gemert is al haar leven lang een groot bewonderaar van de chansonnière en vond de gedachte onverdraaglijk dat Barbara in de vergetelheid dreigde te raken, en dus besloot ze een boek over haar te schrijven. Op 3 september verschijnt Barbara - een gezongen leven.

Tijdens het schrijven van het boek ontstond ook het idee voor de begeleidende website barbarachansons.nl. Als je je inschrijft krijg je voor een klein bedrag onbeperkt toegang tot een ware schat aan geluid- en beeldmateriaal!

Type:
literair
Wie:
Boekhandel Scheltema
Waar:
Rokin 9, Amsterdam, vierde verdieping
Wanneer:
zaterdag 3 september 2022
Tijd:
15.00-17.00 uur

Debatcentrum de Balie blikt terug op tien jaar Arnon Grunberg ontmoet ... - gesprekken waarin vele grote denkers, schrijvers, kunstenaars en politici zich kwetsbaar opstelden en antwoord gaven op levensvragen. De gesprekken zijn terug de kijken op de website van de Balie. Leuk om te beluisteren - als podcast - is het gesprek daarover dat algemeen en artistiek directeur van de Balie Yoeri Albrecht had met Arnon Grunberg zelf. Voor één keer werden de rollen omgedraaid. Het interview is het eerste in de nieuwe serie podcasts Arnon Grunberg ontmoet .... Afl. 2 staat ook online: Arnon Grunberg ontmoet... Job Cohen.

Uit de ramsj: De ring van koning Salomo
Een boek voor kinderen vanaf 8 jaar

Lida Dijkstra

Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2016
Aantal blz.: 128
ISBN: 9789024569328

Sem is wees en zwerft samen met zijn hond Driepoot in de buurt van het paleis van koning Salomo. Wanneer hij een baantje in het paleis krijgt, ontdekt hij dat Salomo een ring heeft die hem macht geeft over de demonen van de onderwereld. Sem is onder de indruk van de wijsheid van de koning, maar merkt ook dat die zich steeds vreemder gaat gedragen. Wat is er aan de hand? Langzaam maar zeker weet Sem het mysterie te ontraadselen en er wacht hem ook nog een verrassing.

Lida Dijkstra heeft oude verhalen en legenden over koning Salomo uit de Joodse, christelijke, islamitische en Arabische traditie herschreven en tot een nieuw, sprankelend geheel gesmeed.


Wil je De ring van koning Salomo kopen? Klik op de titel!

De Nederlandse schrijfster Lida Dijkstra (1961) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden. Ze werkte in een museum, maar is inmiddels fulltime schrijfster. Ze heeft boeken voor alle leeftijden geschreven en won tweemaal een Vlag en Wimpel en eenmaal de eerste prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen, waaronder in 2016 de Woutertje Pieterse prijs voor het boek dat hij maakte met schrijver Edward van de Vendel: Stem op de okapiIn de Digibieb: Het feest van Hercules
Korte verhalen

Maurits Mok

's Gravenhage | Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 1977
Aantal blz.: 186
ISBN: 9789023653967

De verhalen van Maurits Mok hebben alle een sterke vermenging van fantasie en realiteit, vaak hebben ze te maken met natuurkrachten of met de sfeer van geheimzinnige landhuizen. Men voelt soms enige verwantschap met het werk van Jacques Hamelink.

"Zijn fantasie werkte zo hevig dat hij er niet aan dacht er zijn gebruikelijke waarschuwing tegenover te stellen. Er was iets met hem aan de hand, of er was iets met de wereld aan de hand, maar dat kwam op hetzelfde neer." Wat er met de boerenjongen Gerrit de Vries uit dit verhaal aan de hand is, is het volgende. Hij zit gevangen tussen de banale realiteit van zijn bestaan als koejongen, en zijn grote droom om natuurkundige, professor, astronoom te worden. Deze droom wordt nog in een ander contrast met de realiteit geplaatst, doordat de jongen alleen maar een avondschool bezoekt. Maar precies daardoor wordt de droom zo autonoom, dat hij het hele landschap waarin hij leeft, omzet in een kosmisch geweld van wind en sterren, waarin Gerrit op doodsgevaar af wordt opgenomen.

Het dualisme tussen verdrukkende gebondenheid aan de realiteit en overstijgende droomverbeelding is op bijna alle verhalen uit deze bundel van toepassing. Op vaak aangrijpende wijze weet Maurits Mok deze thematiek op de lezer over te brengen.Je kunt Het feest van Hercules lezen in de Joodse Bibliotheek van Crescas of als pdf downloaden naar je eigen tablet of computer, beide zonder kosten. Daar lees je ook een Korte levensbeschrijving van Maurits Mok.

Maurits (Mozes) Mok (1907-1989) was een Nederlands schrijver, dichter, literatuurcriticus en vertaler. In de jaren dertig werkte hij op een handelskantoor waar hij onder andere correspondent was. Hij publiceerde gedichten in het katholieke tijdschrift De Gemeenschap, dat de stem was van een christelijke beweging die ondogmatisch de band tussen geloof en samenleving wilde aanhalen. In 1934 debuteerde Mok met zijn roman Badseizoen.
Mok heeft zich nooit een uitgesproken representant van de Joodse traditie gevoeld, maar het lot van het Joodse volk in ballingschap was van meet af aan een belangrijk thema in zijn poëzie. Moks ouders en zus werden in Amsterdam in 1944 verraden en vermoord in Dachau. Mogelijk heeft Mok kort ondergedoken gezeten in het Gooi, maar zelf heeft hij dat altijd ontkend. "Ik ben in de oorlogsjaren wel eens op de vlucht geweest, maar ondergedoken niet. Ik heb wel met een ster gelopen, maar heel kort."
Hij publiceerde in die tijd verschillende werken uit onder pseudoniemen als Hector/Hendrik Mantinga, Victor Langeweg en Jan Luyken jr.. Ook vertaalde hij boeken en hoorspelen van onder andere Sartre, Hegel, Heidegger, Koestler en Huxley. Als literatuurcriticus zat Mok enkele malen in de jury van de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Boekenmarkt-prijs, de Anne Frank-prijs en de P.C. Hooft-prijs.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.