Three Minutes - a Lengthening

Uit drie overgebleven minuten archiefmateriaal van een Joods stadje in Polen uit 1938 worden verborgen verhalen ontrafeld

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

"Een Holocaustfilm zonder de Holocaust", zo noemt het toonaangevende Canadese documentairetijdschrift POV Bianca Stigters film Three Minutes - a Lengthening. De film ging in première op IDFA 2021 (en werd daar genomineerd voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award) en werd sindsdien al op vele internationale film- en documentairefestivals vertoond. In februari 2022 werd de film op het Dublin International Film Festival onderscheiden met de prijs voor de beste documentaire.

In Nederlandse bioscopen zal de film begin april te zien zijn. Rialto Amsterdam bijt de spits af: op 2 april, daags voor de officiële release, is Three Minutes - a Lengthening al te zien.
Regisseur Bianca Stigter is zelf aanwezig en wordt na afloop van de film geïnterviewd door Hanneke Groenteman.


Crescas heeft voor deze speciale vertoning acht vrijkaarten gekregen. Je aanmelding per mail aan info@crescas.nl moet uiterlijk woensdag 29 maart om 17:00 uur bij ons binnen zijn. Of je tot de gelukkigen hoort krijg je per mail te horen. Wij zorgen vervolgens dat je naam bij Rialto bekend is, zodat je aan de kassa je ticket kunt ophalen.
Als je deze bijzondere gelegenheid hoe dan ook niet wilt missen, kun je ook rechtstreeks op de website van Rialto een ticket bestellen.

Als kind emigreerde David Kurtz van Polen naar de Verenigde Staten. In 1938 keerde hij als toerist terug naar Europa en bezocht onder meer zijn geboortestad Nasielsk. Speciaal voor die reis had hij een 16mm camera aangeschaft en daarmee filmde hij ook in Nasielsk. Dat resulteerde in een drie minuten durend filmpje, waarop ook de Joodse inwoners van het stadje te zien zijn. Voor zover bekend zijn het de enige bewegende beelden van het Joodse leven daar van voor de Sjoa. Wat vertellen de beelden over dit leven? Welke verhalen zitten in het celluloid verborgen? De found footage is door regisseur Bianca Stigter vol verbeelding gemonteerd om een film te creëren die meer dan een uur duurt. Want het einde wordt zo lang mogelijk uitgesteld: zolang het duurt, is de geschiedenis nog niet voorbij.

Kleinzoon Glenn Kurtz vond ooit het filmpje, bestudeerde het diepgaand en schreef er een boek over: Drie minuten in Polen. Hij komt aan het woord, net als Maurice Chandler, die als jongen in het filmpje te zien is. de actrice Helena Bonham Carter vertelt het verhaal.

Three Minutes - a Lengthening, de trailer

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.