The Girl from Oslo

Een heftig drama over moederliefde, familiegeheimen en geopolitieke kwesties

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Hoe reageer je als ouders wanneer je studerende dochter in de Sinaïwoestijn wordt gekidnapt door leden van IS? Voor verreweg de meeste mensen blijft dit gelukkig een vraag die ze nooit zullen hoeven te beantwoorden. In de Netflix-serie The Girl from Oslo wordt dit voor een Noorse diplomate en haar man helaas wel een relevante vraag. Pia, hun enige kind, valt samen met twee Israëlische vrienden in handen van IS-terroristen. Zij stellen een onmogelijke eis: de vrijlating van gevangen handlangers in Noorwegen en Israël. Beide landen onderhandelen uit principe niet in dit soort kwesties.

Het is geen toeval dat juist Pia wordt gekidnapt. Haar moeder was een van de onderhandelaars bij de Oslo-akkoorden van 1993, toen een verdrag tussen de PLO en Israël werd gesloten. De moeder reist dan ook meteen af naar Israël om via haar connecties te redden wat er te redden valt. Dat zij innige contacten heeft met de aanstaande premier lijkt in eerste instantie te helpen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Als blijkt dat diverse partijen belangen hebben in deze kwestie, waaronder de Israëlische regering, Hamas, IS en de Noorse overheid, lijkt het lot van Pia onzekerder dan ooit.

De serie The Girl from Oslo is een spannende, psychologische thriller. In tien delen van 35 minuten ontrolt zich een heftig drama over moederliefde, familiegeheimen en geopolitieke kwesties. Vooral de angst en wanhoop van de beide ouders laten de kijker niet ongemoeid. De serie (een samenwerkingsverband tussen de Noorse commerciële omroep TV 2 en de Israëlische zender HOT) is sinds 19 december te zien op Netflix en staat nu al in de top vijf van best bekeken Netflix-series in Nederland. Hiermee zou de serie weleens net zo populair kunnen worden als andere Israëlische hits, waaronder Fauda en Shtisel. Een aanrader voor tijdens de lockdown dus.

Een Netflix basisabonnement kost € 7,99 per maand, standaard en premium €10,99 en € 15,99.

Type:
film
Wie:
Netlfix
Waar:
online/kabel
Wanneer:
zondag 19 december 2021
Tijd:
altijd online

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.