Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Strepen aan de hemel
en andere oorlogsherinneringen

Gerhard L. Durlacher

Amsterdam: Querido, 2021
Aantal blz.: 328
ISBN: 9789021429489

Ook als e-book verkrijgbaar

Pas veertig jaar nadat Gerhard Durlacher in mei 1945 bevrijd werd door de Russen, kon hij spreken over de verschrikkingen die hij had meegemaakt. In een indrukwekkend literair oeuvre doet hij verslag van de toenemende antisemitische dreiging tijdens zijn kinderjaren in Duitsland, de vlucht van het gezin naar Nederland, zijn jaren in Westerbork en de deportatie in mei 1944 naar Auschwitz-Birkenau. Hij is zestien als hij een jaar later wordt bevrijd uit kamp Schotterwerk, Groß-Rosen; zeventien als hij in Nederland aankomt, waar niemand op hem wacht.

Arnon Grunberg verzorgde het voorwoord bij deze bundeling van Durlachers verhalen.

G.L. Durlacher, geboren in Baden Baden in 1928, vluchtte als kind met zijn ouders uit nazi-Duitsland naar Nederland. Hij maakte het bombardement van Rotterdam mee, werkt opgepakt en gedeporteerd naar Theresiënstadt en vervolgens naar Auschwitz-Birkenau, waar hij in januari 1944 werd bevrijd door de Russen. Na de bevrijding maakte hij zijn middelbareschoolopleiding in Nederland af, en ging sociologie studeren in Amsterdam, waar hij doceerde van 1964 tot eind 1983. Durlacher debuteerde in 1985 met het kleine, meesterlijke Strepen aan de hemel, verhalen waarin nauwkeurig zijn eigen oorlogservaringen zijn weergegeven. In 1987 volgde Drenkeling, Kinderjaren in het Duitse rijk, in 1994 bekroond met de Zwitserse Anne Frankprijs, waarna de verhalenbundels De zoektocht (1991), Quarantaine (1993) en Niet verstaan (1995) volgden. Voor Quarantaine ontving hij in 1994 de AKO Literatuurprijs. Durlacher overleed onverwachts in 1996. Postuum verschenen Verzameld werk, Met haat valt niet te leven, krantenstukken en gesprekken met de auteur, en Godvergeten tijd. Het werk van G.L. Durlacher werd vertaald in het Duits en het Engels. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.