Filmrecensie: Indiana Jones and the Dial of Destiny

Gepubliceerd op: 29 juni 2023

Goed nieuws voor de fans van archeoloog en avonturier Indiana Jones. Het vijfde en voorlopig laatste deel van de serie is vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscopen. In Indiana Jones and the Dial of Destiny speelt de inmiddels tachtigjarige Harrison Ford opnieuw de hoofdrol.

Steven Spielberg is een regisseur met vele gezichten. Maar zijn Joodse afkomst zit als een rode draad door zijn werk heen gevlochten, of het nu het Holocaustdrama Schindler’s List is, zijn persoonlijke levensverhaal in The Fabelmans, of de Indiana Jones-avonturenserie. Van die laatste gaat binnenkort het vijfde en vooralsnog laatste deel in première: Indiana Jones and the Dial of Destiny, 42 jaar nadat de eerste Indy-film, Raiders of the Lost Ark, een sensatie veroorzaakte in de bioscoop.

Archimedes
In dit sluitstuk kruipt de immer onvermoeibare Harrison Ford nog eenmaal in de rol van de avontuurlijke archeoloog. Ditmaal heeft hij zijn zinnen gezet op een bijzonder uurwerk van de hand van de Griekse filosoof en uitvinder Archimedes dat in handen van een nazi-geleerde (een rol die Mads Mikkelsen met verve brengt) dreigt te komen. En daarmee is Indiana Jones terug bij de basis: de strijd tegen de nazi’s.

Joodse fantasie’
Filmcriticus Roger Ebert noemde de films al "een Joodse fantasie over het straffen van de nazi’s als wraak op de Holocaust". Een hard statement, zeker gezien het karakter van Indiana Jones als ouderwets Hollywoodvermaak. Maar toeval is het allerminst, zeker omdat Spielberg zich in zijn werk verschillende malen heeft beziggehouden met het lot van het Joodse volk en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Juist recent lijkt hij zich bewuster te zijn van zijn rol als Hollywood-icoon.

Lees de hele recensie door filmkenner Nico van den Berg op de website van Jonet.

Beeld: Scène uit Indiana Jones and the Dial of Destiny © Lucas Film Ltd

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'
Filmtrailer Indiana Jones and the Dial of Destiny

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.