Een leven vol brieven

Het bewogen leven van Hilda van Praag-Sanders (1899-1974)

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Een leven vol brieven
Het bewogen leven van Hilda van Praag-Sanders (1899-1974)

Peter Manasse

Amsterdam: Champlemy Pers, 2021
Aantal blz.: 288

Bij haar geboorte in het Amsterdam van 1899 werd Hilda Sanders vernoemd naar het hoofdpersonage van de toenmalige feministische bestseller Hilda van Suylenburg door Cécile de Jong van Beek en Donk.
Intrigerende vraag is: leefde zij daar ook naar? En als dat zo was, hoe uitte zich dit? Was Hilda Sanders als kind al tegendraads, verkeerde dingen roepend toen de Duitse keizer langs reed? Hoe verhield zij zich tot haar toekomstige echtgenoot, schrijver Siegfried van Praag, was ze verliefd? Wat was haar reactie op zijn uithuizigheid, inzinkingen en getob over zijn literaire oeuvre. Hoe reageerde zij op zijn uitstapjes; pleegde hij overspel? Welk initiatief nam zij om Exil-schrijvers te steunen? Waarom verhuisden zij naar Brussel, met welke Nederlandse auteur kreeg het echtpaar ruzie? Hoe verliep in 1940 hun overhaaste vlucht uit België. Met welk doel organiseerde Hilda, veilig aangekomen in Engeland, de andere gevluchte Nederlandse vrouwen en was koningin Wilhelmina het met haar eens? Welk staatsgeheim hield zij achter. Waardeerden Hilda en Siegfried, ‘dichter-dromer’ zoals hun vriend Johan Fabricius hem noemde, hun oorlogsjaren in Engeland hetzelfde? Voor welke kranten en instellingen schreef Hilda, eenmaal teruggekeerd naar Brussel? Aan welke reislustige schrijfster vroeg Siegfried naar haar indrukken over Israël en wat schreef ze terug behalve dat ze onderweg naar Addis Abeba bijna als blanke slavin was geruild voor vier geiten? Hoe was trouwens haar ervaring als onderhuurster van Gerard Reve in de Amsterdamse ‘Rooiedwars’ en wat schreef Hanny Michaelis na Hilda’s dood aan Siegfried over Reve’s impuls om Joods te worden? Hoe dacht Willem Drees over Hilda van Praag-Sanders? Mocht Siegfried van Hilda over haar leven schrijven?

Antwoord op deze vragen en nog meer vind je in dit boek over Hilda van Praag-Sanders en over vrienden en schrijvers waarmee zij contact had, zoals Max Brod, Bertolt Brecht, Alfred Döblin, Georg Hermann, Herman Kesten, Stefan Zweig, Alice van Nahuys, Jaap en Margot Kaas, Izak Prins, Jan Greshoff, Josepha Mendels, Jaap Burger, Johan Fabricius, Aya Zikken, Victor van Vriesland, Hanny Michaelis, Willy van Hemert, Willem Drees en Henriette Boas.

Het boek wordt niet verspreid via de reguliere kanalen, maar is te bestellen bij de uitgever met een mail aan [email protected] door overmaking van € 29,90 + 5,00 verzendkosten op rekening: NL 11 ABNA 058 07 77 6 77 t.n.v. P. Manasse.
NB: vergeet niet uw afleveradres op te geven.

Peter Manasse is biograaf en schrijver over boekwetenschappen en geschiedenis, uitgever en bestuurder. Manasse debuteerde in 1995 met Verdwenen archieven en bibliotheken en werd daarvoor bekroond met een laureaat. Daarna volgden biografieën als Boekenvrienden solidariteit, turbulente jaren van een exiluitgeverij, Louis Lamm: (1871-1943) ; antiquaar en uitgever in Berlijn en Amsterdam (2008) en Uitgeven is mijn vak: Elias Cohen en zijn uitgeversmaatschappijen: De Torentrans en ESKA (2011). Als redacteur was hij verbonden aan Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek, waarin meer dan honderd biografieën van zijn hand verschenen. Ook andere onderwerpen spraken hem aan, zoals jeugdherinneringen, een novelle over oorlogsverleden en over kunstenaarsgemeenschappen. Zijn archiefonderzoek bij de Bijzondere Collecties van de UvA inspireerde hem tot het schrijven van het indrukwekkende Een leven vol brieven (2021).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.