Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 30 september 2021

Folklore. Voor de Israëlische kunstenares Dorit Levi (1952) is de geschiedenis van haar grootouders, die begin jaren dertig van de vorige eeuw te voet vanuit Jemen naar het toenmalige Palestina kwamen, een grote bron van inspiratie. Haar werkt kenmerkt zich door levendige kleuren, de suggestie van beweging en het gebruik van bladgoud.

Dos Klezmer Shifl van The Klezmer Society

Klezmerconcert in én over Groningen

The Klezmer Society speelt op zondag 10 oktober in Synagoge Groningen onder de titel Dos Klezmer Shifl een concert met nieuwe en traditionele klezmerstukken. Tijdens het concert wordt muziek gespeeld en worden verhalen verteld over de voormalige Joodse buurt van Groningen. Vooraf en naderhand kan het publiek onder begeleiding van een gids een stadswandeling door deze buurt maken.
Omdat The Klezmer Society een persoonlijke band heeft met de stad Groningen, komen tijdens het concert bijzondere plekken en personen uit Joods Groningen voorbij. Een van de muziekstukken heet De Groninger Klezmer Suite en gaat over de vroegere Joodse bewoners van de Folkingestraat. Melkhandelaar Samuel Blok met zijn gezin bijvoorbeeld, familie van violist Bert Vos, woonde daar in 1938 op nummer 51. In de bovenwoning woonde de beroemde violist Benny Behr. Behr was enige tijd begeleider van de wereldberoemde Rotterdamse (later Amerikaanse) zanger Leo Fuld.
Met muziek en verhalen worden deze plekken en hun bewoners tot leven gewekt.

Type:
muziek
Wie:
The Klezmer Society met Dos Klezmer Shifl
Waar:
Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
zondag 10 oktober 2021
Tijd:
14.00 uur

Klezmer in Emmen

Een nieuw programma op 17 oktober in Emmen. Samen met zangeres Shura Lipovsky eert de Klezmer Society de Jiddisje muziek in een feestelijk familieconcert. Met liedjes, klezmer en witzn.

The Klezmer Society – onder aanvoering van violist Bert Vos – heeft naast concerten voor volwassenen ook veel speciale kindervoorstellingen gemaakt. De boeken van de Joodse schrijfster Ida Vos (Berts moeder) staan hierin centraal. Speciaal voor het concert in Emmen stelt The Klezmer Society een feestelijk Klezmer en Jiddisj ‘Doe-concert’ samen, waarin kinderen en hun ouders worden uitgenodigd om mee te zingen, klappen en dansen!
De Nederlandse zangeres Shura Lipovsky is een sleutelfiguur binnen de revival van het Jiddisje lied en is een veel gevraagd zangeres en workshopleider in de VS en Europa.

Type:
muziek
Wie:
The Klezmer Society & Shura Lipovsky
Waar:
Grote Kerk, Schoolstraat 5, Emmen
Wanneer:
zondag 17 oktober 2021
Tijd:
14.30 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.