Tehran

Een Israëlische spionagethriller, spannend, politiek en winnaar van de Emmy Award 2021 voor beste dramaserie

Gepubliceerd op: 8 december 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De spionagethriller Tehran werd in eerste instantie gemaakt voor de Israëlische televisiezender Kan 11 door Daniel Syrkin (bekend van onder meer Douze Points en Stockholm), maar is nu ook in Nederland te bekijken via Apple TV +.

Tamar Rabinyan is een jonge Joodse vrouw. Ze werd geboren in Iran, maar emigreerde als klein kind naar Israël. Inmiddels werkt ze voor de Mossad en is ze een computerhacker. Tot haar eigen verbazing wordt ze op een undercovermissie naar de Iraanse hoofdstad Teheran gestuurd. Haar taak is om de Iraanse luchtverdediging te neutraliseren, opdat Israëlische gevechtsvliegtuigen een kerncentrale kunnen bombarderen en zo kunnen voorkomen dat Iran een atoombom kan ontwikkelen.
Wanneer Tamar in Iran arriveert neemt ze de identiteit aan van Zhila Gorbanifar, een islamitische medewerker van het plaatselijke elektriciteitsbedrijf. Daar maakt ze verbinding met het computernetwerk van de regering. Ze wordt ontdekt en maakt zich snel uit de voeten. Terwijl ze wordt opgejaagd door Faraz Kamali, hoofd onderzoek van de Revolutionaire Garde, komt ze in contact met een groep Iraanse prodemocratische activisten. Met hen sluit ze een hechte vriendschap. 

De reacties op Tehran waren zó lovend dat kort na de release al meteen een tweede seizoen werd aangekondigd. Bovendien won de serie bij de International Emmy Awards vorige maand de prijs voor beste dramaserie. Tehran is daarmee de eerste Israëlische serie die deze prestigieuze prijs heeft gewonnen.

Een abonnement voor Apple TV + begint bij €4 per maand.

Type:
film
Wie:
Apple TV +
Waar:
online
Wanneer:
maandag 6 december 2021

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.