The Most Precious of Cargoes

A Tale

Gepubliceerd op: 4 november 2020

The Most Precious of Cargoes
A Tale

Jean-Claude Grumberg

New York: HarperVia , 2020
Aantal blz.: 128
ISBN: 9780062981790

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Frank Wynne
Oorsponkelijke titel: La plus précieuse des marchandises

Er waren eens een houtsnijder en zijn vrouw die leefden in een enorm groot woud. De houtsnijder is straatarm, en omdat het oorlog is, valt het hem zwaar eten op tafel te zetten. Desondanks bidt zijn vrouw iedere avond voor het slapen gaan om een kind. Dagelijks zien ze treinen door het woud rijden, zonder dat ze weten dat die zijn volgeladen met Joden op weg naar hun dood.
In een van die treinen zit een Joodse vader met zijn tweelingbaby’s in zijn armen. Zijn vrouw heeft niet meer voldoende voeding voor de kinderen. In de hoop beide kinderen in leven te kunnen houden, wikkelt hij het meisje in zijn prachtige, met goud en zilver doorweven gebedssjaal en gooit haar uit het raam.
Diezelfde dag is de vrouw van de houtsnijder op zoek naar voedsel als ze langs het spoor een bundeltje vindt, een meisjesbaby gewikkeld in een kostbare sjaal. Ze neemt de baby mee naar huis en laat haar opgroeien in een veilige omgeving.

Het boekje eindigt met een Appendix for Lovers of True Stories. Daarin wordt het ware verhaal verteld over de familie van schrijver Jean-Claude Grumberg, die op 11 november 1942 in konvooi 45 zat, de trein die Joden van kamp Drancy naar Auschwitz deporteerde. Grumbergs vader Zacharie zat in konvooi 49, de trein die op 2 maar 1942 richting Auschwitz reed.

Jean-Claude Grumberg (1939) is een veelvuldig bekroond schrijver van toneelstukken en kinderboeken. Zijn vader en grootouders zijn in 1942 voor zijn ogen opgepakt en weggevoerd. Grumberg groeide op in een kindertehuis in Moissac.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.