What Makes an Apple?

Six Con­ver­sa­tions about Writ­ing, Love, Guilt, and Oth­er Pleasures

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

What Makes an Apple?
Six Conversations about Writing, Love, Guilt, and Other Pleasures

Amos Oz, Shira Hadad

Princeton, NJ: Princeton University press, 2022
Aantal blz.: 152
ISBN: 9780691219905

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jessica Cohen
Oorsponkelijke titel: ממה עשוי התפוח

In de laatste jaren van zijn leven sprak schrijver Amos Oz regelmatig met zijn vakgenote Shira Hadad, die nauw met hem samenwerkte als redacteur van Juda, Oz' laatste roman. What Makes an Apple? presenteert zes opmerkelijk onthullende gesprekken waarin je als lezer een kant van Oz  te zien krijgt waar weinigen mee bekend zullen zijn. 

In openhartige, soms uitbundige, introspectieve en licht querulante gesprekken legt Oz uit wat hem ertoe beweegt om aan een verhaal te beginnen en deelt hij zijn gewoontes en uitdagingen als schrijver. Hij vertelt over de emotionele aardverschuivingen die hij in zijn leven meemaakte in de relaties tussen vrouwen en mannen en beschrijft hoe zijn erotische 'coming of age' hem niet alleen als man maar ook als auteur heeft gevormd. Hij deelt zijn gedachten over zijn ouders en de jaren op de kibboets die hem vormden tot wie hij geworden is, geeft inzicht in zijn omgang met zijn critici, zijn studenten en zijn roem, vertelt waarom er meer humor in zijn latere boeken zit en geeft zijn uitzonderlijke kijk op angst voor de dood.

What Makes an Apple? is Amos Oz ten voeten uit: eerlijk, helder en met humor geeft hij inzicht in zijn artistieke en persoonlijke evolutie.


Lees ook de editorial bij het overlijden van Amos Oz in Haaretz: In the Face of Zealotry, Oz Represented the Voice of Sanity.

Amos Oz (1939-2018) was een Israëlisch schrijver, romanschrijver, journalist en intellectueel. Hij doceerde de Hebreeuwse literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit in de Negev. Vanaf 1967 was Oz een prominent voorstander van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Shira Hadad promoveerde op het werk van S.Y. Agnon aan Columbia University en werkte daarna acht jaar als redacteur van hedendaagse Hebreeuwse fictie bij uitgeverij Keter. Momenteel werkt ze als zelfstandig redacteur en schrijft tv-dramaseries.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.