Ik zal alles verdragen, ook mezelf

Dagboeken en brieven

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Ik zal alles verdragen, ook mezelf
Dagboeken en brieven

Leopold Flam

Breda: De Geus, 2023
Aantal blz.: 464
ISBN: 9789044548617

Ook als e-book verkrijgbaar

Ik zal alles verdragen, inclusief mezelf  is een openhartige inkijk in het leven van Leopold Flam (1912-1995), hoogleraar Filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. 

Leopold Flam woont een groot deel van zijn jeugd in een kelder in Antwerpen. Zijn Joodse ouders emigreren uit de Poolse stad Lublin naar België. Zij kunnen lezen noch schrijven, en verdienen de kost met leuren en bedelen. Vanaf zijn dertiende houdt Flam een dagboek bij, "omdat hij zichzelf wil leren kennen." Wat hij schrijft is openhartig en meedogenloos.

In de opzet zichzelf te leren kennen is Flam geslaagd. Een bedelaarszoon, overlever van de Sjoa, schopt het tot hoogleraar Filosofie. Zijn dagboeken zijn een aangrijpend epos, dat de mens achter de filosoof laat zien. Ook zijn die notities een belangrijk tijdsdocument. Met onder meer informatie over zijn hulp aan Joden tijdens de Duitse bezetting en over zijn gevangenschap in Buchenwald. Ondanks de vooroordelen en vervolging bleef hij geloven in zijn weg uit de duisternis naar het licht.

Ik zal alles verdragen, inclusief mezelf werd samengesteld door Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij De Geus.
Prijs: 29,99 euro, E-boek: 16,99 euro

Leopold Flam was een zoon van Joodse migranten die naar België waren verhuisd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van het Joods Verdedigingscomité. Hij werd verschillende malen gearresteerd en zat onder meer gevangen in concentratiekamp Buchenwald. Na de oorlog keerde hij terug naar België en werd actief in het onderwijs. Als rijksinspecteur Geschiedenis was hij in de jaren 60 onder meer verantwoordelijk voor de modernisering van het geschiedenisonderwijs. In diezelfde periode werd hij benoemd tot hoogleraar Filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Daar zou hij blijven tot zijn emeritaat in 1982.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.