Red Rock Baby Candy

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

Red Rock Baby Candy

Shi­ra Spector

Seattle: Fantagraphics Books, 2021
Aantal blz.: 216
ISBN: 9781683964049

Ook als e-book verkrijgbaar

In Red Rock Baby Candy schildert Spector in de meest letterlijk zin een levendig portret van de meest bewogen tien jaar van haar leven, inclusief haar hardnekkige strijd om zwanger te worden, de emotionele roller coaster waar ze in belandde toen haar vader kanker bleek te hebben, die hem uiteindelijk fataal werd, haar herinneringen aan de relatie met haar ouders en met haar partner. 

Het boek speelt zich af in Montreal en Toronto, steden die je als door een kaleidoscoop in beeld krijgt en ontvouwt zich als een van de meest opmerkelijke stripverhalen sinds heel lange tijd. 

De getekende vertelling begint in subtiele zwart- en grijstinten, krijgt in de volgende vijftig pagina's steeds meer kleur, totdat het beeld explodeert in een glorieus multicolor kleurenpalet. 

De karakters van de personages komen tot bloei en leven het leven ten volle, en de doden herrijzen om in kaart te brengen hoe het traject tussen onvruchtbaarheid, seksualiteit, keuze en sterfelijkheid verliep. 

Spectors tekenstijl is intens, vol symboliek maar ook naturalistisch. Ze heeft de traditionele opbouw van stripverhalen in panelen verlaten en vertelt haar verhaal in pagina's die stuk voor stuk verrassend zijn opgemaakt. Zo krijgt haar leven vorm in een unieke verzameling beelden van haar gedachtestroom en subjectieve interpretaties én van de tastbare, objectieve realiteit.

Als lezer word je vanaf de eerste pagina meegesleept in Spectors wereld, en je kunt niet anders dan het gewicht en de omvang van haar emoties meevoelen.

Shira Spector is een Canadees-Joodse lesbische striptekenaar. Ze woont in Toronto met haar vrouw en zoon. Ze omschrijft zichzelf als "een high-femme, onbemiddelde, niet-biologische Joodse moeder, potteuze 'drama queen' en overlevende van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap."

Sinds 1 juni 1994 bestaat in de VS de LGBT Pride Month, ter herinnering aan de Stonewall-rellen die eind juni 1969 in New York plaatsvonden. In 1979 vond daar de allereerste Gay Pride plaats, en inmiddels is juni wereldwijd erkend als Pride Month: een maand waarin de lhbtq-community en de liefde worden gevierd. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.