Documentaire Reckonings

Gepubliceerd op: 21 januari 2023

In 1952 kwamen in kasteel Oud Wassenaar bij Den Haag in het diepste geheime Joodse en Duitse leiders bijeen om te onderhandelen over het onmogelijke. Het gesprek ging over compensatie voor de overlevenden van de massamoord door de nazi’s.

De overlevenden hadden dringend hulp nodig. Maar konden de vernietiging en het lijden ooit financieel worden gecompenseerd? En was dit principieel aanvaardbaar voor de nabestaanden?

Zowel de Joodse als de Duitse leiders namen enorme risico’s door uiteindelijk samen te komen. Voor hun eerste bespreking troffen ze elkaar op een geheime locatie: kasteel Oud Wassenaar vlakbij Den Haag.

De documentaire Reckonings neemt de kijker mee via de toenmalige Duitse hoofdstad Bonn naar de straten van Jeruzalem. Hier leidden de gesprekken met Duitsland tot gewelddadige protesten die uitliepen op een bestorming van de Knesset. Uiteindelijk kon de politieke wil van de betrokkenen, gecombineerd met een morele plicht om de krachten te bundelen, de gapende kloof overbruggen.

Deze productie van de Amerikaanse filmmaker Roberta Grossman is een reconstructie van die onderhandelingen. Daarvoor gebruikte zij archiefbeelden en sprak zij met overlevenden van de Sjoa en historici. Ook had zij een ontmoeting met het laatste overlevende lid van de onderhandelingsdelegaties.

De Joodse Programmering van de EO zendt Reckonings uit op donderdag 26 januari om 22.15 uur op NPO 2. Daarmee staat de omroep stil bij de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op 27 januari.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.