Documentaire: Uri Avnery

Gepubliceerd op: 7 september 2023

Vluchteling, terrorist, soldaat, journalist, politicus en vredesactivist. Uri Avnery stond middenin het Israëlisch-Palestijnse conflict. Op 10 september zendt de EO een documentaire over hem uit.

Uri Avnery werd door een deel van de Israëlische bevolking gezien als een levend 'historisch monument' en door veel Palestijnse politici als een vertrouwde partner voor vrede. Voor sommigen een held, voor anderen een verrader. In deze documentaire reflecteert Uri Avnery op zijn veelbewogen leven en bezoekt hij historische plekken. Intieme interviews worden afgewisseld met materiaal uit zijn eigen archief.

Veelomvattend leven
Avnery werd geboren in 1923 in de Weimar-republiek, maar het gezin vluchtte in 1933 naar het toenmalige Palestina toen de nazi’s de macht grepen in Duitsland. Als tiener vocht hij tegen het Britse mandaat in Palestina. Daarna streed hij voor het voortbestaan van zijn nieuwe land tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

Na zijn gewapende strijd zette hij zich vooral in voor vrede. Hij richtte de beweging Gush Shalom (Blok voor de vrede) op en stapte zelf in de politiek. Als politicus verdedigde hij een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Avnery was ook de eerste Israëli die PLO-Leider Jasser Arafat opzocht.

Avnery overleed vijf jaar geleden, op 20 augustus 2018, op 94-jarige leeftijd in Tel Aviv.

Uri Avnery is een film van Esther Hertog en Paul King en wordt zondag 10 september om 15.25 uur uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO op NPO 2.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.