Parasja en haftara als voorbereiding op de sjabbat

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

In de Joodse traditie is lezen nooit gewoon lezen maar ook altijd interpreteren. Als voorbereiding op je sjabbat bespreekt rabbijn Albert Ringer tien parasjot en haftarot.

Deze cursus is voor Crescas al jarenlang een traditie en werd verzorgd door Leo Mock z”l. Wij hebben een waardige opvolger gevonden: rabbijn Albert Ringer.

Het wekelijkse leesrooster van de Tora in sjoel is een centraal onderdeel van de religie, cultuur en identiteit van Joden door de eeuwen heen. Wereldwijd lezen Joden immers al eeuwenlang (min of meer) dezelfde stukken uit de Tora. Deze oeroude teksten vormen een bron van inzicht, inspiratie en wijsheid voor iedere generatie. Mits je weet hoe je ze moet lezen: in de Joodse traditie is lezen nooit gewoon lezen maar ook altijd interpreteren.

De lezing van de Haftara, de boeken van de profeten, vormt de afsluiting van de Toralezing op sjabbatochtend. De Haftara vormt een aanvulling op de parasja van de week, maar spreekt deze soms ook tegen. Daarmee plaatst de Haftara de gelezen Torateksten in een nieuwe context of in verrassend perspectief.

In deze cursus lees je samen met Albert Ringer tien parasjot en haftarot als voorbereiding op de sjabbat. Albert Ringer is rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeentes Twente en Brabant. Daarnaast werkt hij als geestelijk verzorger bij Parnassia in Den Haag.

Albert Ringer studeerde Kunstgeschiedenis in Groningen, Amsterdam en Jeruzalem en is afgestudeerd op vroege synagoge-architectuur. Daarnaast studeerde hij voor rabbijn aan het Levisson Instituut, waar hij ook zijn semicha ontving. Voor Albert staat centraal dat jodendom een levende godsdienst is die zich ontwikkelt naar de behoefte van de tijd. Commentaar op de Tora komt voort uit wat de traditie ons aanbiedt, maar moet antwoorden bieden op de vragen die wij ons in het heden stellen.

Na inschrijving krijg je toegang tot een portaal waar je alle teksten die zullen worden behandeld als pdf kunt downloaden. Zo kun je thuis eerst alles lezen voor je in de les leert over de inhoud en de betekenis.

Albert Ringer schreef het boek Commentaar bij de wekelijkse Toralezing, verschenen bij uitgeverij Amphora Books.

De cursus Parasja en Haftara begint op 17 november. Telkens op vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. Schrijf je nu in op de website van Crescas.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.