Verzameld werk

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Verzameld werk

Carl Friedman

Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
Aantal blz.: 990
ISBN: 9789028211063

Ook als e-book verkrijgbaar

Met haar boek Tralievader vestigde Carl Friedman onmiddellijk haar naam. Deze novelle en de korte roman Twee koffers vol groeiden uit tot haar beroemdste boeken, die haar een grote en trouwe schare lezers bezorgden.
Maar Carl Friedman schreef heel veel meer, waarvan een groot deel nooit in druk is verschenen. Behalve haar bekende romans, verhalen- en columnbundels bevat dit Verzameld werk een grote hoeveelheid ongepubliceerd werk, aangevuld met nog meer columns, essays en gedichten. Voor het eerst verschijnt ook de onvoltooid gebleven roman Zwemmers in de nacht, de laatste waaraan Friedman werkte.

Frits Abrahams schreef een inleiding bij het boek.

Carl Friedman (1952-2020) debuteerde in 1991 met de alom geprezen novelle Tralievader. het boek werd vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Frans en Spaans en werd verfilmd door de Israëlisch-Nederlandse editor, scenarioschrijver en regisseur Danniel Danniel. In 1993 verscheen de roman Twee koffers vol. Opnieuw volgden vertalingen en een verfilming, ditmaal door Jeroen Krabbé onder de titel Left Luggage (1998). Friedmans derde boek, De grauwe minnaar, verscheen in 1996. Deze bundel bestaat uit drie lange verhalen en werd door de Raad voor Cultuur genomineerd voor de Europese literatuurprijs 1997 en in 1998 voor de Prix des Ambassadeurs, een prijs ingesteld door 25 in Nederland werkzame buitenlandse ambassadeurs. Een Duitse vertaling verscheen in 1997, een Engelse in 1998 en een Italiaanse in 2001. Voor haar werk ontving de schrijfster in januari 2004 de E. du Perronprijs 2003 van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de universiteit van die stad.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.