Med

Een kookboek

Gepubliceerd op: 28 oktober 2021

Med
Een kookboek

Claudia Roden

Amsterdam: Fontaine Uitgevers, 2021
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789464040814

Een nieuw kookboek van Claudia Roden is een gebeurtenis voor iedereen die van de haar keuken houdt. Recepten met chorizo (nee, niet koosjer), pasta’s en de zoetzoute Noord-Afrikaanse keuken of de zoetzure Joodse keuken. Maar ook nog eens hapjes, voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en nagerechten. Claudia Roden schrijft persoonlijk en toegankelijk, waardoor haar kookboeken een ode zijn aan eten, en het boek is gevuld met nieuwsgierig makende recepten.

Claudia Roden  is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze had een kookprogramma op de BBC, werd en wordt over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over gastronomie en heeft allerlei onderscheidingen gekregen, in Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012). De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rond de Middellandse Zee - Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen. Haar boeken groeiden uit tot standaardwerken en gelden als inspiratiebron voor moderne topchefs als Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver. Quotes: "Zoals Roden schrijft over eten, dat is maar weinigen gegeven. Elk gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur waaruit het is voortgekomen, elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding plus praktische tips. En dat alles op een bijzonder aangename toon, die nooit verveelt en nooit belerend is." - Janneke Vreugdenhil in nrc.next over De Joodse keuken. "Roden is geweldig, meer dan wie ook heeft zij met respect voor de geschiedenis en de mensen de Arabische keuken op de kaart gezet." – NRC. "De boeken van Claudia Roden zijn standaardwerken met zoveel kennis, een rijkdom aan verhalen en prachtige recepten." – Merijn Tol (kookboekenauteur en Delicious.-redacteur)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.