Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland

Gepubliceerd op: 26 mei 2022

Ruim vijftig foto's van overlevenden van de Sjoa en hun families, gemaakt door de hertogin van Cambridge en dertien andere vooraanstaande fotografen, krijgen een permanent onderkomen met de lancering van de website Generationa: portraits of Holocaust Survivors. De foto's laten de speciale band zien tussen de geportretteerden en de jongere generaties van hun families. Lees meer in Jewish News: Website of Holocaust survivor photos by Duchess of Cambridge goes live.

Er is steeds meer bewijs voor de Joodse wortels van de beroemde Britse schrijver Charles Dickens (1812-1870), onder meer gevonden in The Jewish Chronicle van 12 juni 1870, daags na Dickens' overlijden. Er zou zelfs sprake zijn van een Nederlands-Joodse link ... In elk geval vond Dickens het nodig de kwaadaardige vrek Fagin in Oliver Twist wat minder scherp aan te zetten.
Lees meer in The JCWas Dickens’ guilt about Fagin a product of his Jewish family?

Foto: Elena Heatherwick

De Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi wil graag eens een hartig woordje met ons spreken, zo laat hij in The Forward weten. "Tijdens de lockdown, de eenzaamheid en de onzekerheid vonden mensen troost en een prettig heenkomen in de keuken", zegt hij. "Wie niet kon koken of niet van koken hield, had weinig keus, en leerde ervan te houden."

In Yotam Ottolenghi wants to talk to you deelt hij zijn overdenkingen na corona, koken in eigen keuken, de toekomst van ons eten (en over pasta uit de oven).

De ouders van Dustin Hoffman kozen voor een breuk met hun Joodse achtergrond en voedden hem op zonder kennis van het jodendom of zijn voorouders. Hoffman bleef onwetend, tot het genealogieprogramma Finding Your Roots een ongelooflijke geschiedenis over Hoffmans Joodse voorouders aan het licht bracht. De 78-jarige Oscar-winnende acteur hield het niet droog. Lees meer op Aish.com in Dustin Hoffman's Jewish Moment

The Devil's Confession: The Lost Eichmann Tapes is de titel van een nieuwe documentaire van de Israëlische cineast Yariv Mozer. De film gaat in première op 29 juni, de dag waarop zestig jaar geleden de beruchte nazibeul ter dood werd veroordeeld.

Een paar weken voor de opening van het Eichmann proces kreeg aanklager Gideon Hausner transcripties overhandigd van gesprekken die de Nederlandse nazi-journalist Willem Sassen in Argentinië met Adolf Eichmann had gevoerd, enkele jaren voor de laatste door de Mossad naar Israël werd overgebracht. De opnames weerspreken Eichmanns beweringen tijdens het proces dat hij slechts een gezagsgetrouw bureaucraat was geweest die alleen bevelen uitvoerde.
In de documentaire worden Eichmann en Sassen uitgebeeld door acteurs, met nasynchronisatie van de originele opnames.
Lees in Times of Israel New film brings Eichmann’s Holocaust confessions to life using his own voice

Leuk voor als je binnenkort naar Israël gaat: een artikel dat je de weg wijst naar kunstgalerieën in de Oude Stad van Jeroesjalajim. Deze toeristische trekpleister is na de coronapandemie weer helemaal terug, en waar je maar gaat of staat kun je van kunst genieten.
Israel21C zet in Cool places to experience art in Jerusalem’s Old City een flink aantal plekken (met links) bij elkaar waarmee je een leuke wandeling kunt plannen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.