Boek: Lied van verzet

Het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest

Gepubliceerd op: 9 mei 2024

Lied van verzet
Het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest

Lin Jaldati, Eberhard Rebling

Amsterdam: Boom Geschiedenis, 2024
Aantal blz.: 632
ISBN: 9789024463244
Vertaald door: Johan Meijer, Diete Oudesluijs, Rimco Spanjer en Sander Stotijn
Oorsponkelijke titel: Sag nie, du gehst den letzten Weg

Het boek Lied van verzet is het meeslepende levensverhaal van dit beroemde, gepassioneerde en daadkrachtige kunstenaarsechtpaar voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Danseres Lin Jaldati, de artiestennaam van Rebekka (Lien) Brilleslijper (1912-1988), groeit op in de vooroorlogse Amsterdamse Jodenbuurt met zijn armoede, maar ook zijn levendigheid en geborgenheid. De Berlijnse musicus Eberhard Rebling (1911-2008) is ooggetuige van de opkomst van Hitlers Derde Rijk.

De twee beginnende kunstenaars ontmoeten elkaar eind jaren dertig in Nederland en worden verliefd. In de Tweede Wereldoorlog gaan ze in het verzet, net als veel van hun Joodse en communistische vrienden. Noodgedwongen duiken ze met hun naaste familie onder in villa ’t Hooge Nest in Naarden. Daar worden ze verraden, waarna het Rebling lukt te ontkomen. Lin en haar zus Janny overleven Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Hun ouders en broer niet, kampgenoten Margot en Anne Frank evenmin.

In mei 1945 vinden Jaldati en Rebling elkaar terug. Tijdens de Koude Oorlog beginnen ze een nieuw, muzikaal leven – vanaf 1952 in de DDR – met Jaldati als vertolkster en uiteindelijk de Grande Dame van het Jiddisje lied, op piano begeleid door Rebling..

Lied van verzet is in hardcover verschenen bij Boom Uitgevers. Prijs: € 34,90.

Lied van verzet verscheen eerder in het Duits als Sag nie, du gehst den letzten Weg (Lebenserinnerungen 1911 bis 1988). Het boek werd in 1995 uitgegeven bij BdWi-Verlag. Deze uitgave is een nieuwe, uitgebreidere druk, waarin de periode na de oorlog is toegevoegd. De eerste uitgave, met hun geschiedenis tot vlak na 1945, verscheen in 1986 bij Buchverlag Der Morgen. Lees meer over die uitgave op de website van Crescas in een bijdrage van Leo Frijda.

Lin Jaldati is de artiestennaam van Rebekka Brilleslijper (1912-1988). Zij groeide op in de zogenoemde Amsterdamse Jodenhoek. Ze moest al met veertien jaar gaan werken in een naaiatelier en volgde min of meer stiekem een dansopleiding. Naast optredens in het theater bleef ze dans en later ook zang studeren.

Eberhard Rebling (1911-2008) was de zoon van een Pruisische officier. In het vooroorlogse Berlijn was hij een gevierd musicus. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.