De geschiedenis van boekhandel, uitgevers- en drukkerijbedrijf Joachimsthal

Gezocht: persoonlijke verhalen, uitgaven en/of andere zaken van dit Joodse familiebedrijf

Gepubliceerd op: 7 januari 2021

Joachimsthal’s boekhandel, uitgevers- en drukkerijbedrijf was vanaf begin jaren twintig van de negentiende eeuw tot 1943 in Amsterdam gevestigd. Wat is er, behalve herinneringen, over van het werk van dit ooit zo befaamde bedrijf?

Grafisch ontwerper Talma Joachimsthal (54), nazaat van de familie Joachimsthal, is daar zeer nieuwsgierig naar.

Zij schreef ons:
"Samen met historici Gerben Post en Bart Wallet ben ik bezig met het maken van een publicatie en een tentoonstelling over zowel de familiegeschiedenis als de bijzondere boeken (hebraica en judaica), tijdschriften, politieke pamfletten en andere publicaties die door Joachimsthal uitgegeven werden.

Ikzelf ben dochter van Albert Joachimsthal (82). Albert is de zoon van Jonas Salomon (Sal) Joachimsthal, de laatste hoofdfirmant van het familiebedrijf. Sal is in februari 1945 in Bergen-Belsen door honger en uitputting gestorven. Albert overleefde de kampen samen met zijn moeder Steppy. Hij was te jong om het familiebedrijf destijds over te kunnen nemen en Steppy kon niet meer in Amsterdam wonen vanwege de herinneringen en de te grote verliezen.

Al tientallen jaren verzamelen wij alles wat we kunnen vinden over de firma Joachimsthal tot 1945. Naast ons eigen archief is er gelukkig ook veel moois te vinden in de collecties van o.a. het JHM, UvA (Bibliotheca Rosenthaliana), het IISG etc. De tijd is nu rijp om te werken aan een mooie publicatie en een tentoonstelling.

Boekhandel en uitgeverij Joachimsthal speelde tot 1943 ruim 120 jaar lang een (grote) culturele rol in de Joodse gemeenschap. Ouderen kennen de boekhandel nog persoonlijk, hebben soms nog herinneringen en hebben thuis vaak nog wel een of meer boeken die gedrukt en uitgegeven zijn bij Joachimsthal.

Bent u of kent u iemand met verhalen over de boekhandel, de uitgeverij of over een aanverwant iets, bent u in het bezit van of hebt u weet van mooie boeken of andere zaken van de firma Joachimsthal van voor 1945? Dan zijn wij enorm geïnteresseerd!

Let op: We zijn niet op zoek naar publicaties van na 1945, omdat het bedrijf na de bevrijding helaas niet meer van de familie was!

Heeft u iets dat waardevol voor ons kan zijn, mail uw verhaal of foto dan naar [email protected] of bel/app Talma op 06-25065550."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.