Cursus parasja en haftara als voorbereiding op sjabbat

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023

Het wekelijkse leesrooster van de Tora in sjoel is een centraal onderdeel van de religie, cultuur en identiteit van Joden door de eeuwen heen. Wereldwijd lezen Joden immers al eeuwenlang (min of meer) dezelfde stukken uit de Tora.

Deze oeroude teksten vormen een bron van inzicht en wijsheid voor elke generatie. Mits je weet hoe je ze moet lezen. In de Joodse traditie is lezen nooit gewoon lezen, maar ook altijd interpreteren. En de haftara, de profetenlezing waarmee de Toralezing op sjabbatochtend wordt afgesloten, vult de parasja van de week aan, maar spreekt die soms ook tegen. Het plaatst de gelezen Torateksten dan in een nieuwe context of in verrassend perspectief.

In deze cursus lees je samen met docent Albert Ringer tien parasjot en haftarot. De cursus is goede voorbereiding voor je sjabbat. Voor deze cursus is hij de vervanger van Leo Mock z"l die eerder dit jaar onverwacht overleed.

Docent Albert Ringer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen, Amsterdam en Jeruzalem en heeft zich gespecialiseerd op vroege synagoge architectuur. Van 2008 tot 2017 was rabbijn Ringer krijgsmachtrabbijn. Tot 2021 was hij de rabbijn van de LJG Rotterdam. Daarnaast is hij geestelijk verzorger bij Parnassia in Den Haag en rabbijn voor de LJG Twente.

Deze Crescas-cursus van in totaal tien ochtenden op vrijdag begint op 20 november. Je kunt je nu al inschrijven. Na inschrijving krijg je toegang tot een portaal waar je alle teksten die zullen worden behandeld als pdf kunnen downloaden. Zo kun je thuis eerst alles lezen voor je in de les leert over de inhoud en de betekenis.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.