Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Herfst in het centrum van Parijs, een doek uit 1972 van de Amerikaans-Joodse kunstenaar Ronald Brooks Kitaj (1932 – 2007). 
De Duitse krant Der Tagespiegel bezocht de aan Kitaj gewijde tentoonstelling die in 2012 te zien was in het Joods Museum van Berlijn en schreef er het artikel Der Passagier over. Interessant om te lezen!

Op 15 juni 2022 is Simon Hammelburg op zeventigjarige leeftijd overleden na een periode van problemen met zijn gezondheid. In de Nederlandse Theater Encyclopedie staat Hammelburg vermeld als cabaretier, auteur en componist van cabaret- en luisterliedjes en producent van cabaretprogramma's. Met Ron Klipstein (1945-2015) vormde hij eind jaren zestig het populaire duo Klipstein & Hammelburg. Voor ouderen zijn hun optredens op radio en televisie onvergetelijk.
Maar Simon was zoveel meer dan entertainer: hij schreef verschillende boeken over de gevolgen van de Jodenvervolging en gaf op scholen les over de Sjoa.

In 1996 verscheen Kaddisj voor Daisy: Herinneringen van holocaust-overlevenden en hun kinderen, dat echter al snel uit beeld verdween. In 2014 kwam dat boek in ingrijpend herziene versie opnieuw uit onder de titel Van binnen is alles stuk. Herinneringen van vernielde generaties, dat spoedig daarna onder de titel Broken on the Inside - The War Never Ended werd vertaald. De korte roman Het voorgesprek was in 2017 een literair uitstapje.
Samen met Dick Houwaart schreef Hammelburg in 1980 Mijn jodendom, een verzameling verhalen van Joodse Nederlanders over hoe zij hun Jood-zijn in deze tijd ervaren (nog altijd verkrijgbaar).
Boekenwebsite The Shepherd vroeg Simon in het voorjaar van 2021 om vijf boeken te noemen over de psychologische nasleep van de Sjoa.

Vlak voor de eerste Golfoorlog in 1991 schreef en produceerde Hammelburg met Ralph Inbar en cineast Floris Sijbesma de videoclip Shalom from Holland. Het nummer, waaraan tientallen Nederlandse en buitenlandse artiesten meewerkten, werd veelvuldig op de Nederlandse en Israëlische televisie vertoond en haalde zelfs CNN. De soundtrack werd een hit na introductie van Willem Duys in zijn programma Muziekmozaïek.

Simon Hammelburg, 1952-2022.
Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Shalom from Holland

Fotografe Bettiena Drukker is het brein en de drijvende kracht achter The Amsterdam Picture Room, kortweg TAPiR genaamd. In het hart van de Jordaan vind je een kleine, gezellige en toegankelijke plek voor fotografen, lezingen, exposities, workshops en kleine samenkomsten. Centraal staat de fotografie en alles wat verder met fotografie te maken heeft. 

Vanaf 17 juni toont Bettiena Drukker bij TAPiR haar nieuwste project, Sarra, The Girl with the Yellow Veil, waarin ze de Venetiaanse dichteres Sarra Copia Sullam (1592-1641) laat herleven. Als decor voor het levensverhaal van deze opmerkelijke Joodse vrouw gebruikt Drukker historische locaties in Venetië.

Type:
expositie
Wie:
The Amsterdam Picture Room
Waar:
Tweede Laurierdwarsstraat 53, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 17 juni 2022 - zondag 7 augustus 2022
Tijd:
Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Voor het onderdeel Buitenkunst in het KRONCRV-programma Binnenstebuiten liep kunsthistoricus Geert Pruiksma door de Folkingestraat in Groningen en ontdekte dat de kunstwerken tussen de straattegels en op de muren van deze op het oog gewone winkelstraat de geschiedenis van deze oude Joodse buurt laten zien. Kijk het item terug op Kunst in de Folkingestraat, Groningen.

Ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day 2022 lanceerde het NIOD ImageLab het crowd sourcing project Achter de ster. Het NIOD wil de identiteit weten van de mensen die met Jodenster op foto's zijn afgebeeld, zodat hun verhalen kunnen worden verteld. Alle informatie is welkom, ook data en locaties.

Alles wat je weten moet als je wilt helpen vind je op de website van het NIOD [Achter de ster].1. Daar kun je ook de foto's bekijken en zie je de instructies om jouw informatie toe te voegen.

Het Joods Zorgnetwerk, een samenwerkingsverband van het mr. L.E. Visserhuis, Beth Shalom, Ziekenhuis Amstelland en JMW, hebben met steun van Maror een video gemaakt waarin de problematiek van de naoorlogse generatie op een aansprekende manier wordt behandeld. Acteur Joris Beulink vertelt aan de hand van voorwerpen uit een koffer van zijn moeder wat haar herinneringen met hem doen, en overdenkt hoe hij zíjn kinderen voor de zwaarte daarvan kan behoeden.
Michel Krot stelt de vragen.

Naoorlogse generatie

De podcastserie Word of the Week van het Jewish Women's Archive is aangeland bij aflevering 78: Gaslighting. 
Aanleiding is de aandacht die er in de Amerikaanse media is voor de rol van ex-president Donald Trump en zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.
Het woord gaslighting wordt voor het eerst gebruikt in de psychologische thriller Gaslight uit 1944 en is nooit meer verdwenen. In de podcast vertellen taalkundige Rachel Steindel Burdin en psychotherapeut Robin Stern waarom het woord vandaag de dag nog altijd relevant is en ook komiek Judy Gold en TikTok-ster Miriam Anzovin komen aan het woord.


Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie. Een 'gaslighter' voedt het eigen zelfvertrouwen door de waarheid overtuigend te verdraaien, waardoor zijn slachtoffer aan de eigen waarneming gaat twijfelen en steeds meer op de gaslighter gaat leunen, waardoor deze zich steeds belangrijker voelt.

Type:
podcast
Wie:
Jewish Women's Archive
Waar:
online
Wanneer:
dinsdag 31 mei 2022
Tijd:
altijd online

Deze foto werd gemaakt door collaborateur en Nederlands nazi-partijlid Herman Heukels op het Olympiaplein, een van de verzamelplaatsen voor Amsterdamse Joden tijdens de grote razzia van 20 juni 1943, waarbij 5500 Joden werden opgepakt.
In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwierp de in Nederland wonende en werkende kunstenaar Ram Katzir, samen met drie leerlingen van Het Amsterdams Lyceum, een gedenkteken voor deze gebeurtenis.
De namen van de mensen op de foto zijn niet bekend. De schaduwen van deze mensen zijn nu in asfalt op het plein vereeuwigd.

Belangstellenden zijn van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuid
Waar:
Olympiaplein bij de ingang van het skatepark aan de zuidwestkant van het sportcomplex
Wanneer:
maandag 20 juni 2022
Tijd:
16.30 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.