Jom Hasjoa herdenking
Lezing Philippe Sands in De Balie
Gepubliceerd op: 17 april 2025
In de Hollandsche Schouwburg vindt op 24 april de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking plaats. Aansluitend geeft Philippe Sands, hoogleraar Internationaal Recht en auteur, in De Balie een lezing over het belang van herdenken.
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor catastrofe), herdenkt de Joodse gemeenschap wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust. Jom Hasjoa valt op 24 april 2025, 27 nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's.
De herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Het Organisatiecomité Jom Hasjoa en het Joods Cultureel Kwartier tekenen samen voor de organisatie.
De deuren van de Hollandsche Schouwburg gaan om 18.15 uur open. De plechtigheid begint om 19.00 uur. Aanmelden om hierbij aanwezig te zijn is niet nodig.
's Avonds gaat Philippe Sands in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in op het belang van herdenken.
De 4 mei-herdenking is afgelopen jaren gepolitiseerd geraakt door verhitte debatten over wie we herdenken en op welke manier. Tegelijkertijd neemt de kennis over de Sjoa onder jongeren af. Sands analyseert hoe de herinnering aan genocide de manier waarop we omgaan met hedendaagse conflicten en onrecht beïnvloedt. De Sjoa herinnert ons niet alleen aan de miljoenen slachtoffers, maar ook aan de gevaren van haat, vooroordelen en onbeperkte macht.
Philippe Sands (1960) is een Brits-Franse jurist, hoogleraar en auteur, gespecialiseerd in mensenrechten en internationaal recht. Sands was betrokken bij verschillende internationale strafzaken, waaronder die tegen de Chileense juntaleider Augusto Pinochet. Sands is als hoogleraar Internationaal Recht verbonden aan het University College London. Hij schreef verschillende bekroonde boeken, waaronder Galicische wetten (2016) en De Rattenlijn, De zoektocht naar de waarheid achter de vlucht en mysterieuze dood van een naziofficier (2020), over internationaal recht, genocide en nazisme.
Deze lezing is in het Engels. Na afloop volgt een panelgesprek (in het Nederlands) met schrijver Arnon Grunberg, Judith Belinfante, historica en oud-voorzitter 4 en 5 mei comité, en Nico Schrijver, emeritus hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden.
Kaarten voor het debat in de Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, zijn verkrijgbaar via de website van De Balie. Entreeprijs vanaf 9,— euro (Stadspas, inclusief consumptie). Aanvang: 20.30 uur.
Beeld: Hollandsche Schouwburg in Amsterdam (Foto: P.H. Louw, via Wikimedia Commons CC BY 2.5)