Over de vele functies en de rijke historie van het mikwe

Gepubliceerd op: 14 december 2023

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het Joods reinigingsbad, ofwel het mikwe? Wat is het? Wanneer ga je erin? En, waarom eigenlijk?

Al duizenden jaren maken Joodse vrouwen en soms ook mannen gebruik van het mikwe. Het bad vormt een centraal onderdeel van de Joodse rituelen en gebruiken.

Mikwes zijn overal aanwezig. Zo is er eentje te vinden op het bergplateau van Massada bij de Dode Zee, toch geen plek met overvloedig veel water. Maar blijkbaar vonden de voor de Romeinen gevluchte Zeloten het mikwe zo belangrijk dat ze er zelfs daar eentje bouwden.
En natuurlijk had vroeger (en voor een deel nog steeds) iedere serieuze synagoge een eigen mikwe.

Het mikwe staat vooral bekend als het rituele bad waar de vrouw na de menstruatieperiode weer rein wordt. Maar dat gaat voorbij aan de vele functies en de rijke historie van het mikwe.

Lievnath Faber is sinds jaar en dag een mikwe-fan. Ze heeft haar mikwe begeleidingsopleiding bij Rising Tide gedaan en begeleidt nu zelf mensen die het mikwe in willen om een belangrijk moment te markeren.

Ze legt je op deze avond alles uit over de basis van het mikwe in de Joodse traditie. En als het een beetje meezit, kunnen cursisten ook een hedendaags mikwe bezoeken.

Deelnemers aan deze cursus ontvangen gratis het interessante boekje Majiem Chajiem, het mikweboekje van de hand van rabbijn Esther Hugenholtz te waarde van € 6,75. Meld je nu al aan op de website van Crescas en wees verzekerd van deelname.

Foto: Philip Menco

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.