Historische synagoge in Egypte gerestaureerd

Egypte wint een internationale onderscheiding

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

Egypte wint een internationale onderscheiding voor de restauratie van een historische synagoge.

Egypte restaureert meer synagoges en Joodse monumenten en het project om de Eliyahu Hanavi Synagogue in Alexandria te restaureren heeft de onderscheiding gewonnen voor het beste international project in de categorie Restauratie en Herstel projecten van het
Engineering News-Record’s Global Best Projects Competition 2021. In dit project deden 21 landen mee. De winnaars werden bekendgemaakt op de ENR website op 27 september jl.
De restauratie van de synagoge duurde drie jaar en op 11 januari 2020 werd deze heropend door de Egyptische minister van Oudheden. De heropening werd tevens gevolgd door de Egyptische Joden. Hoofd van de Joodse gemeenschap, Magda Haroun, vertelde de pers dat ze hoopt dat de synagoge een toeristische bestemming zal worden en zal bijdragen aan een zich al veranderende publieke opinie in Egypte over Joden en in het bijzonder de Egyptische Joden.

Deze synagoge is een van de oudste in het Midden-Oosten en de grootste in Egypte. Het grondoppervlak is 4.200 vierkante meter. Er is een bibliotheek in de synagoge gevestigd met boeken die teruggaan tot de vijftiende eeuw. De oorspronkelijke sjoel werd in 1354 gebouwd door de Joodse gemeenschap en werd in 1800 door Napoleon Bonaparte vernietigd, omdat de Joden in Alexandrië geen belasting wilden betalen aan Napoleon. De huidige synagoge dateert van 1850, maar stortte deels in door achterstallig onderhoud, waardoor de synagoge zelfs moest worden gesloten.

Er zijn nu 25 synagoges in Egypte, in Caïro, Alexandrië en Beheira.

Illustratie: Eliyahu Hanavi Synagoge aan de Nani Daniel Straat, Alexandrië, Egypte. 14 november 2016. Mohamed El-Shahed / AFP via Getty Images

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.