Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Bertien Minco is de nieuwe algemeen directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij volgt Gerdien Verschoor op die drie jaar lang directeur was. Haar opvolgster was de afgelopen vijf jaar voorzitter van de raad van toezicht van het herinneringscentrum.
Minco heeft verschillende leidinggevende functies in de cultuur- en mediasector vervuld en is bestuurlijk actief geweest bij het door haar opgerichte Jeugdcultuurfonds. "Maatschappelijke betrokkenheid en kunst en cultuur zijn de rode draad in mijn loopbaan en leven en dit komt direct voort uit de oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie", zegt zij over haar nieuwe functie. 

"Zoiets vormt je en het geeft je richting. Mijn betrokkenheid bij Westerbork komt daar ook direct uit voort."
Minco is door de raad van toezicht gevraagd de komende twee jaar, samen met een nog te werven zakelijk directeur, het bestuur te vormen van het museum.

Zowel op de Facebookpagina van Westerbork als op Bertiens eigen Facebookpagina stapelen de felicitaties aan het adres van Bertien Minco zich op. Crescas voegt zich graag hierbij: mazzel tov, Bertien!

Jewish Viennese Food maakte een smakelijk item dat alles heeft te maken met Sjawoeot, van een cheesecake met eetbare bloemen tot filmfragmenten, stukjes Freud, Mozes en Mel Brooks én het recept voor de Weense versie, de Topfentorte. Je vindt het allemaal in Blooming Jewish Cheesecake with Tablets of the Law Crust: Freud, Moses & a Mel Brooks Joke (Recipe) #EdibleFlowers #Shavuot #Topfentorte. Enjoy, en Chag Sjawoeot sameach!Voor het eerst in meer dan vijftig jaar wordt er weer officieel aandacht besteed aan UFO's (Unidentified Flying Objects), bij ons doorgaans 'vliegende schotels' genoemd. Volgens topambtenaren van het Pentagon is het aantal "ongeïdentificeerde luchtverschijnselen" (Unidentified Aerial Phenomena, UAP) gestegen tot ongeveer 400.

Het merendeel van de meldingen is afkomstig van piloten en militairen.
Is er een verklaring te geven voor deze toename? Seth Rogovoy probeert in The Forward in zijn artikel The secret Jewish history of UFOs (and why Ezekiel might have had a close encounter) een antwoord te formuleren. Is de hernieuwde belangstelling voor buitenaardse bezoeken aan onze planeet een vorm van escapisme, of is de tijd gewoon rijp voor een 'close encounter of the 5th kind'? Mocht het inderdaad zover komen, dan is het een geruststellende gedachte dat er rabbijnen klaar staan om uit te leggen dat dit alles in de Bijbel is voorspeld.

Overigens is het object in de afbeelding een buitengewoon fraai voorbeeld van een lenswolk; dergelijke schotelachtige wolkenformaties blijven vaak lang op dezelfde plaats hangen en worden soms geduid als buitenaardse ruimtevaartuigen.

Catom is de nieuwe naam van Tsavta, laat JMW in haar nieuwsbrief weten. Tsavta is al jaren de plek waar Israëli's in Nederland elkaar ontmoeten en hun netwerk kunnen uitbreiden, al dan niet met hulp van een sociaal werker die zowel Ivriet als Nederlands spreekt
Meer informatie op de website van Catom

Catom is Hebreeuws voor het woord oranje. Wie Hebreeuws leest, zal ontdekken dat in het logo ook nog een ander woord verborgen zit …

In de aanloop naar Jom HaSjoa 2022, de Israëlische Holocaust Herdenkingsdag, hebben de Israëlische hulporganisatie Latet en Meta (de organisatie achter Facebook) laten weten dat zij ook dit jaar samenwerken ten behoeve van het project Sharing Memories (Ma'alim Zikaron).  22 toonaangevende Israëlische social media influencers en content creators deden mee. 

Via hun Instagramaccounts lieten zij jongeren van de internetgeneratie kennismaken met de verhalen en getuigenissen van in Israël wonende Sjoa-overlevenden. De gesprekken waren 24 uur te zien, precies de duur van de herdenkingsdag.
Al kunnen we van die gesprekken nu jammer genoeg niets meer zien, het artikel Israeli Celebrities Commemorate Holocaust On Instagram With Survivors vertelt precies waarom dit initiatief zo belangrijk is. En op Yom HaShoah - Sharing Memories 2022 zie je wie met wie sprak.

De woorden tikoen olam (Hebreeuws voor herstel van de wereld) vinden hun oorsprong in de klassieke rabbijnse literatuur en in de Joodse mystiek van de zestiende-eeuwse kabbalist Isaac Luria. De twee woorden worden tegenwoordig bij uitstek gebruikt voor het streven naar sociale rechtvaardigheid, schrijft My Jewish Learning in het inzichtelijke artikel Tikkun Olam: Repairing the World.

David de Jong, schrijver van het opzienbarende boek Nazi Billionaires: The Dark History of Germany's Wealthiest Dynasties schreef voor The New York Times een tekst die werd opgenomen als gast essay op de opiniepagina. De Jong schreef geruime tijd voor Bloomberg News. In zijn verhaal stelt De Jong dat de auto-industrie vandaag de dag de ruggengraat van de Duitse economie vormt. De sector is goed is voor tien procent van het bruto binnenlands product en merken als Porsche, Mercedes, BMW en Volkswagen worden over de hele wereld erkend als voorbeelden van Duits industrieel vernuft en topkwaliteit.

Deze bedrijven geven miljoenen uit aan 'branding' en reclame om onder de aandacht te blijven. Er wordt aanmerkelijk minder geld en energie geïnvesteerd in het bekendmaken van de herkomst van hun succes, dat is rechtstreeks te herleiden tot de nazi's: Ferdinand Porsche haalde Hitler over om Volkswagen in productie te nemen. Zijn zoon, Ferry Porsche, die het bedrijf opbouwde, was een vrijwillig SS-officier. Herbert Quandt, die BMW opbouwde tot het wereldbedrijf dat het nu is, pleegde oorlogsmisdaden, evenals Friedrich Flick, die aan het hoofd kwam te staan van Daimler-Benz. Flick werd in Neurenberg veroordeeld, Quandt ontsprong de dans.

Lees het vervolg van dit verhaal in They Are the Heirs of Nazi Fortunes, and They Aren’t Apologizing.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.