Boek: De Netanyahu's

Gepubliceerd op: 2 maart 2023

De Netanyahu’s
Een verhaal over een onbetekenende en uiteindelijk zelfs verwaarloosbare episode in de geschiedenis van een zeer beroemde familie

Joshua Cohen

Amsterdam: Nijgh & van Ditmar, 2023
Aantal blz.: 199
ISBN: 9789038812588

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Janine van der Kooij
Oorsponkelijke titel: The Netanyahu's

De Netanyahu’s is een roman die feit en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar verweeft.

Corbin College in de staat New York, de winter van 1959-1960. Ruben Blum is een historicus van Joodse komaf. Als enige Joodse hoogleraar verbonden aan Corbin wordt hij gevraagd zitting te nemen in de sollicitatiecommissie. Hij moet de geloofsbrieven bekijken van een Joods geleerde in ballingschap met de Spaanse inquisitie als specialiteit. 

In zijn kantoor verschijnt Benzion Netanyahu voor zijn sollicitatiegesprek. Heel ongebruikelijk neemt hij zijn voltallige gezin, zijn vrouw en drie kinderen, mee. In wat volgt worden de Amerikaanse aannames van Ruben Blum en verwachtingen op hilarische wijze op de proef gesteld. Dat maakt De Netanyahu's tot een inventieve komedie over aanpassing, identiteit en politiek. 

Dit boek mengt feit en fictie. Het personage van Ruben Blum is gebaseerd op de hoogleraar Harold Bloom, die was verbonden aan de Universiteit van Yale. De ontmoeting tussen Bloom en Benzion Netanyahu heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Beide mannen spraken elkaar op de Cornell Universiteit, waar Benzion hoogleraar Joodse Geschiedenis was. De gebeurtenissen zoals beschreven, zijn uiteraard flink aangezet en verzonnen door de auteur. Joshua Cohen heeft het boek aan Bloom opgedragen. 

De subtitel van het boek: "Een verhaal over een onbetekenende en uiteindelijk zelfs verwaarloosbare episode in de geschiedenis van een zeer beroemde familie" doet wellicht de wenkbrauwen fronsen. Benzion is immers de vader van de man die veel later zijn stempel zal drukken op de wereldgeschiedenis: Benjamin Netanjahoe. Maar De Netanyahu's is geschreven vanuit het perspectief van de arrogante en betweterige Blum. Overigens is de rol van Benjamin in deze vertelling slechts minimaal. 

De Netanyahu's is verschenen bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar.
Prijs paperback: € 21,99 euro, E-book: € 13,99.

Joshua Aaron Cohen is een Amerikaanse schrijver van romans korte verhalen. In het buitenland is hij vooral bekend door zijn werken Witz, Book of Numbers en Moving Kings. Voor zijn roman The Netanyahu's ontving hij in 2022 de Pulitzer Prijs voor Fictie. De roman is het eerste werk van Cohen dat in het Nederlands is vertaald.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.