Kort nieuws van heinde en ver
Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.
Gepubliceerd op: 18 februari 2021
Avocado's zijn in het nieuws, dat kan niemand zijn ontgaan. "De avocado is goed op weg om een 'pandemiebestendig superfood' te worden", kopte AVG.nl al in het najaar van 2020, en het CBS meldde op 15 februari 2021: "Avocado-import groeit met 19 procent in 2020." Uit het Israëlische menu is de Persea americana, zoals de Zuid-Amerikaanse boomvrucht heet, niet weg te denken. Maar hoe is de avocado ooit in Israël terechtgekomen? Lees dat op het blog van culinair historica Lizet Kruyff: Inca eten en Peruaanse guacamole.
Het is februari, en de Negev staat al in bloei!
Jewcy, het online magazine voor Joodse pop culture and ongebruikelijke nieuwtjes, maakte voor Poerim 2018 een heuse Purim Punk Playlist, met toelichting (oordopjes niet meegeleverd…).
- Alleen in Israël is seizoen 3 van Shtisel al te zien. Afgezien van de mensen die de eerste drie afleveringen in een unieke viewing konden bekijken, moeten wij in Nederland geduld oefenen. Kveller begrijpt het probleem van savlanoet en zette Some ‘Shtisel’ Treats While We Wait for Season 3 online. Nou we het er toch over hebben: Lody van de Kamp beziet de populariteit van Shtisel met lede ogen, getuige zijn artikel Shtisel – Waarom promoten Joden deze karikatuur van zichzelf? in het nieuwe digitale medium De Vrijdagavond.
- NoCamels meldt dat de superactieve Israëlisch-Amerikaanse chef Michael Solomonov weer iets nieuws heeft bedacht: de televisieserie Bringing Israel Home. Op Vimeo alvast een heel korte voorproef!
- Leuk voor liefhebbers van popmuziek: The secret Jewish history of everyone nominated to the Rock ‘n’ Roll Hall of Fame this year in The Forward.
- Bertien Minco schreef een bijdrage voor De Vrijdagavond: Veerkracht.
- Op Israel21C lezen we dat Eden Alene, die zou uitkomen voor Israël op het Eurovisie Songfestival 2020, voor de editie van 2021 het liedje Set me Free zal zingen.
- Ons loopt het water in de mond bij het woord 'bourekas', maar wat weten we er eigenlijk van? Tablet Magazine zocht uit waar deze heerlijke snack vandaan komt.