Nationale Holocaust Herdenking

Gepubliceerd op: 26 januari 2023

Op de laatste zondag van januari, vindt in Nederland ieder jaar de Nationale Holocaust Herdenking plaats. Dit jaar is de herdenking op 29 januari aanstaande. De NOS zendt de plechtigheid rechtstreeks uit.

Dit jaar mag voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking. De stille tocht naar het Amsterdamse Wertheimpark begint net als voor corona in het stadhuis van Amsterdam.

Bij het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers worden kransen gelegd.Sjoa-overlevende Joop van der Starre, voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam houden een toespraak. Namens de jongeren voert Boaz Blokhuis het woord. Daarnaast is er muziek van Zigeunerorkest Brandt en singer-songwriter Maarten Peters.

De avonduitzending van de NOS blikt terug op de herdenking en volgt onder meer de route die jongeren, na afloop van de herdenking, lopen naar het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Beide uitzendingen besteden aandacht aan de gebeurtenissen rond Het Apeldoornsche Bosch, een Joodse inrichting voor geestelijke gezondheidszorg. In 2023 is het tachtig jaar geleden dat de instelling op last van de Duitse bezetter werd ontruimd. Meer dan 1300 patiënten en verzorgers gingen per trein rechtstreeks naar Auschwitz, waar ze direct na aankomst werden vermoord. Het is de enige deportatie vanuit Nederland waarvan geen zogenoemde transportlijst bestaat. Daarom wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de slachtoffers.

In 2005 stelden de Verenigde Naties 27 januari in als wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Sjoa en andere genociden. De Holocaust Memorial Day vindt plaats op de dag dat in 1945 vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

NOS Nationale Holocaustherdenking 2023
Zondag 29 januari
11.05-12.30 uur, NPO 1
17.45-18.11 uur, NPO 2

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.