Kunst, cultuur & maatschappij

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois waarvoor je in deze coronatijd het huis niet per sé uit moet

Gepubliceerd op: 22 april 2021

Spring HaEllah Valley, Israel, van Robert Selkirk. Meer werk van deze de Britse, in Israël wonende kunstenaar is te zien op FineArtAmerica.

Lois Cohen is fotografe en komt uit Amsterdam. Jong en behept met een besmettelijke obsessie voor het vak, met nu al een indrukwekkende lijst exposities op haar naam. Ze is aangesloten bij Cake Film & Photography, een fotografieplatform dat werd opgezet door drie vrouwen. Daar wordt Lois Cohen omschreven als non-conformistisch, controversieel, dwars, bombastisch, iconisch en krachtig. Op loiscohenworld.com kun je zelf kennismaken met Lois' surrealistische, prachtig vormgegeven maar soms ook wat ongemakkelijke wereld.

Maar….. hoe doen we het thuis? Die vraag krijgen rabbijnen regelmatig.
Het blijkt dat met name voor de jongere generatie het vorm geven aan Joods leven thuis niet vanzelfsprekend is, laat staan dat het hen gemakkelijk af gaat.

Voor hen bedacht LJG rabbijn Joram Rookmaaker Judaism in a Box, een uniek project dat volledig is gericht op jodendom thuis voor wie niet ervaren is met de rituelen thuis, maar ze wel wil uitvoeren.
In een artikel in het Parool van 29 maart 2021 legt hij uit waarom hij dit bijzondere doe-het-zelf pakket ontwierp.
“Zij (de jongere generatie, red.) vierden vroeger bijvoorbeeld sjabbat bij opa en oma, maar zodra ze ouder werden en zelf een gezin stichtten, en niet meer konden leunen op opa en oma, wisten ze eigenlijk niet precies hoe ze die rituelen moesten uitvoeren. Welke producten zijn nodig? Welke Hebreeuwse tekst spreek ik uit, en hoe spreek ik die uit? De drempel om je dat later alsnog eigen te maken, is vaak te hoog.”

Een van de redenen daarvoor is de Sjoa, die grote gaten sloeg in veel Joodse families.
Rookmaaker: “Mensen kregen verschillende verhoudingen tot het Jodendom, door die ervaringen uit de oorlog. Het werd moeilijk om het ­Jodendom positief vorm te geven. Die oorlog is verbonden met heel veel pijn. Wij vinden het daarom juist belangrijk om de schoonheid en de mooie gebruiken uit het Jodendom te laten zien. Met elkaar de traditie beleven, op vrijdagavond met zijn allen aan tafel, of gezamenlijk Pesach vieren. Dat zijn mooie momenten.”

Let op: er zijn nog vijftig boxen te vergeven. Wil je in aanmerking komen, teken dan in. Wie vóór 1 mei intekent, kan gebruikmaken van de kortingscode CrescasBox21.

Op de flyer zie je wat er in de JIAB box zit, of kijk op website van LJG Amsterdam.

In mei 2020 zond de NPO 2Doc De kinderen van Truus uit, een documentaire over Truus Wijsmuller (1896-1978), de grootste held van de Tweede Wereldoorlog die eigenlijk niemand kent. Tussen de Kristallnacht en het begin van de oorlog redde zij duizenden, voornamelijk Joodse kinderen van de nazi's. De documentaire is een ode aan de vrouw (die geheel terecht ook wel "de stoomwals" wordt genoemd) en werd op televisie vertoond in de korte versie.

De lange versie is nu te zien bij streamingdienst Netflix. Bekijk online op Vimeo alvast de trailer.

Door in 1938 het Kindertransport naar het Verenigd Koninkrijk te organiseren - hiervoor moest Truus Wijsmuller onderhandelen met niemand minder dan Adolf Eichmann - heeft ze een onmetelijke impact gehad. Maar daar bleef het niet bij, ook tijdens de oorlog wist ze talloze mensen te helpen.

De documentaire doet verslag van haar nalatenschap aan de hand van de mensen die haar hebben gekend, maar vooral aan de hand van de mensen die ze heeft gered. Met interviews over de hele wereld wordt door de makers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn een overtuigend beeld geschetst van een ongekend dappere vrouw, die erin slaagde het onmogelijke te doen en een verschil te maken.

"Met deze film willen we haar de erkenning geven die ze verdient en haar naam wereldwijd onder de aandacht brengen."

Joodse huizen, verhalen over vooroorlogse bewoners

De belangstelling voor het Joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende.
De inmiddels zeven delen tellende boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.

Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit zevende deel van Joodse Huizen. Tijdens het online programma Joodse huizen op 4 mei van 19.00 tot 19.45 uur bij Spui 25 spreken Ivo Weyel, Claudia Carli en Govert van Brakel. Frits Rijksbaron modereert.
Graag van te voren een virtuele plaats reserveren!

Joodse huizen 7 werd op 15 april tijdens een online presentatie overhandigd aan Salo Muller.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.