Boekennieuws

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 17 november 2022

Lezende man, van de Amerikaans-Joodse kunstenaar Yosef Apodaca, werkend in Jeruzalem onder zijn pseudoniem Franco Americano.

Schrijver Arnon Grünberg ontvangt David Grossman in Internationaal Theater Amsterdam voor een interview over zijn oeuvre. Het gesprek wordt gecombineerd met theater en muziek in een coproductie met ITA. Het belooft een bijzondere avond te worden met theaterscènes van Dror Keren (A Horse Walks Into A Bar, Tel Aviv) en Rotem Carmeli (Her Body Knows, Tel Aviv), een voordracht door Nazmiye Oral en muziek van cellist Maya Fridman.
Het interview met David Grossman is in het Engels. Voordrachten zijn in het Engels en Hebreeuws met Engelse boventiteling.

Type:
literair
Wie:
Stichting Erasmusprijs in coproductie met Internationaal Theater Amsterdam
Waar:
RABO zaal, Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 23 november 2022
Tijd:
19.30 - 21.15 uur
De wereld
Een familiegeschiedenis

Simon Sebag Montefiore

Utrecht: Spectrum, 2022
Aantal blz.: 1472
ISBN: 9789000368587

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Lukas Verburgt
Oorsponkelijke titel: The World. A Family History

Zo’n 950.000 jaar geleden liep een gezin van vijf langs de kust. De voetstappen die zij achterlieten zijn de oudste ooit gevonden. Voor historicus Simon Sebag Montefiore vormen ze het begin van een nieuw soort wereldgeschiedenis: een familiegeschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.
In dit monumentale boek vertelt Montefiore de geschiedenis van de wereld aan de hand van de grootste dynastieën uit de historie. Hij voert ons mee naar hofintriges, liefdesaffaires en gezinslevens en verbindt grootse thema’s als oorlog, migratie, ziekte, religie en technologie aan de mensen in het hart van de geschiedenis. Het is een verhaal over een buitengewone verzameling mensen, van heersers en veroveraars tot priesters, charlatans, artiesten, wetenschappers, magnaten, gangsters, geliefden, partners en kinderen.
De machtige dynastieën in dit boek – van de Inca’s en de Ottomanen tot de Habsburgers en de Kennedy’s – vertegenwoordigen de omvang van de menselijke ambitie, waarbij bloedige successieoorlogen, verraderlijke complotten en onthutsende grootheidswaanzin samengaan met een bloeiende cultuur, hartstochtelijke romances en verlichte goedheid. De wereld vertelt het fascinerende verhaal van de mens en hoe zij de wereldgeschiedenis vorm gaf.

Simon Sebag Montefiore (1965) is historicus, journalist en gevierd bestsellerauteur van onder andere Jeruzalem, Stalins jeugdjaren, Van rebel tot rode tsaar en Stalin, Het hof van de rode tsaar, waarvoor hij de History Book of the Year won.

In de Digibieb: Zichronot (Herinneringen)

Rebecca Kisch-Spitz

Amsterdam: Uitgeverij Keesing, 1952
Aantal blz.: 92

Meine lieben Kinder, ich bin nicht 
darauf aus euch ein belehrendes
Buch zu schreiben, ich bin auch
nicht kapabel dazu....

Glückel von Hameln

Jaap Meijer schreef eind 1951 een inleiding bij Zichronot:

"Het persklaar maken en annoteren van de herinneringen, die Mevrouw Rebecca Kisch-Spitz gedurende enige jaren zorgvuldig opgetekend, betekende voor schrijver dezes om twee redenen een genoegen. Allereerst, omdat het vastleggen van ook dit stukje Amsterdams- Joodse traditie van betekenis zal blijken te zijn voor de latere geschiedschrijving van de Joden in Nederland. Veel overlevering, thans nog mondeling onder ons levend, zal, naar wij mogen veronderstellen, definitief verloren gaan, indien niet bijtijds een pen haar vastlegt. Hoeveel vervloog er niet of vervluchtigde dermate, dat het niet meer tastbaar bleek voor hem, die er — te laat — naar wilde grijpen. Het is hoog tijd, dat wij naar het woord der Thora, „onze ouders gaan vragen om ons te verhalen, onze grootouders, om ons mede te delen’’. Ouders, grootouders? Zijn ze er nog? Mevrouw Kisch is een der oudsten van onze gehavende Kéhilla. Zij heeft inderdaad iets te vertellen.

Maar er is meer. Onze generatie schijnt aan dit soort 'historia hesterna' een zekere behoefte te hebben. Zij heeft niet meer die aversie tegenover het oude Ghetto, die kenmerk was van een vorige. Zij schijnen weer populair geworden, die gave, prachtige Jidden uit de Jodenhoek. Wij hebben a posteriori blijkbaar geleerd ze te missen. Geneerde een vroeger geslacht zich voor de resten van het innige Jiddisj, het mammelosjen nog van onze grootouders, onze kinderen hanteren wederom niet zonder liefde en kennis dezelfde termen, waarvoor zelfs onze leraren aan het Seminarium een berispend, ja neerbuigend woord over hadden. „Nebbisj”, hoor ik U meesmuilen. 

Tot in Israël — juist daar? of zelfs daar? — wordt met weemoed gemijmerd over Zandstraat en Zuidertoren. Joodse periodieken in Nederland en Israël leggen daarvan getuigenis af."

Zichronot is een van de vele onbekende pareltjes in de Joodse Bibliotheek die het verdienen weer eens te worden gelezen.


Je kunt het boekje in de Digibieb online lezen of als pdf downloaden naar je eigen computer of tablet.


Over Rebecca Kisch-Spitz is vrijwel niets bekend, dit in tegenstelling tot het huis waar ze woonde in Amsterdam, het pand waar nu het Rembrandthuis in is gevestigd.

Uit de ramsj: Opvallende smaken uit een joodse keuken
Gerechten van een joodse moeder met invloeden uit het Midden Oosten, Polen, Rusland en New York

Emma Spitzer

Utrecht: Veltman Uitgevers, 2017
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789048315338
Vertaald door: Paulina de Nijs
Oorsponkelijke titel: Fress: Bold, Fresh Flavours from a Jewish Kitchen

De kookstijl van MasterChef UK 2015 finalist Emma Spitzer is ongecompliceerd, maar haalt het maximale aan smaken uit bescheiden én bijzondere ingrediënten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Haar smeltkroes van inspiratiebronnen omvat Polen, Rusland, Joodse recepten van haar moeder, haar eigen reizen door Israël, Egypte, Jordanië en Noord-Afrika, en Algerijnse recepten die haar schoonmoeder met haar heeft gedeeld. Het uitbundige gebruik van specerijen geeft een extra touch aan al deze vrolijke gerechten die je kunt delen met je tafelgenoten. Voedsel voor de ziel!


Wil je Opvallende smaken uit een joodse keuken kopen? Klik op de titel!

De Engelse Emma Spitzer komt uit een Joodse familie die weliswaar niet religieus was maar wel een sterke Joodse identiteit had, waarin eten een belangrijke rol speelde. Toen ze trouwde kreeg ze een schoonmoeder die een echte keukenprinses is. Ook de grootmoeder van haar man was een fantastische kok. Die kant van de familie kwam uit Algerije en haar schoonmoeder groeide op in Jeruzalem. Emma Spitzer maakte enorme indruk op de jury van de Britse kookwedstrijd Masterchef.

David Grossman krijgt op 29 november de Erasmusprijs 2022 uitgereikt. Naar aanleiding daarvan herlas Kris Velter voor het literaire weblog Tzum Grossmans debuutroman De glimlach van het lam in de vertaling van Shulamith Bamberger. "Het boek heeft nog niets van zijn actualiteitswaarde verloren", schrijft hij. De glimlach van het lam is inmiddels opnieuw uitgegeven.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.