Tragedies to Remember

Gepubliceerd op: 30 september 2021

Tragedies to Remember
Kleine joodse gedichten over wanhoop en hoop

Edjo Frank

Dordrecht: Insperience Uitgeverij, 2011
Aantal blz.: 48
ISBN: 9789081705714

Het idee voor het gedichtenproject TRAGEDIES TO REMEMBER ontstond toen stap voor stap de lijn tussen enkele los van elkaar in het Engels geschreven korte haiku gedichten over de Sjoa voor de schrijver zichtbaar werd.

Symbool voor het verhaal staan twee hardwerkende gewone burgers, zijn opa Jonas Frank en oma Esther Frank-Polak, die vanwege hun Joodse afkomst in de maalstroom van de geschiedenis ten onder zijn gegaan. In het vooroorlogse Rotterdam bouwden zij een succesvol winkelbedrijf op aan het Stroveer, dat op 14 mei 1940 tijdens het verwoestende bombardement in vlammen opging. Opa en oma ontkomen samen met zijn vader aan de vlammen. Wanneer hun beide zoons in 1942 bij de eerste deportaties van de Rotterdamse Joden in Loods 24 ternauwernood ontsnappen door een Duitse soldaat uit te schakelen is hun lot getekend. Tijdens een arrestatie in het huis van zijn ouders ontsnapt zijn vader opnieuw, maar worden opa en oma als vergelding meegenomen naar het hoofdbureau van de SD en de Gestapo aan de Heemraadssingel, waar opa Jonas tijdens de verhoren wordt mishandeld. Beiden worden via de gevangenis aan het Haagscheveer en kamp Westerbork gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz, waar zij direct bij aankomst op 3 september 1942 worden vermoord.

Tragedies to Remember is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.


Edjo Frank (Rotterdam, 1949), zoon van Joodse ouders die via onderduik en het verzet de Sjoa overleefden, werkte als beleidsadviseur en lei­dinggevende bij de overheid, daarna als zelfstandig adviseur. Voor en na de Koude Oorlog reisde hij door Oost-Europa. Frank speelt en studeert flamencogitaar en volgt flamencoworkshops in Nederland en Sevilla.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.