Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen
Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.
Gepubliceerd op: 14 oktober 2021
Het boek van de bevrijding
Joodse lezing van de Tora
Middelburg: Skandalon Uitgeverij, 2019
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789492183927
In dit wereldwijd gelezen vijfdelige standaardwerk bespreekt rabbijn Jonathan Sacks (1948-2020) – wie anders dan hij – de belangrijkste verhalen uit de Tora. Hij leest ze door een groothoeklens: hij legt verbanden met de Tora als geheel, met filosofie en wereldgeschiedenis, en met ons persoonlijke leven. Elk hoofdstuk is afzonderlijk te lezen.
Al beschikbaar: Genesis, Exodus en Leviticus.
Numeri verschijnt mei 2022, Deuteronomium in 2023.
Rabbijn Jonathan Sacks was een van de belangrijkste religieuze leiders uit het recente verleden. De Britse rabbijn en filosoof schreef meer dan 25 boeken.
Op zoek naar eenheid en heling
Marcus van Loopik
Middelburg: Skandalon Uitgeverij, 2019
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789492183644
Judaïcus dr. Marcus van Loopik heeft met Kabbala als levenskunst een meesterwerk afgeleverd. Aan de hand van een chassidisch verhaal van rabbi Nachman leidt hij ons binnen in de fascinerende wereld van de kabbala. De complexe ideeën van deze Joodse mystieke stroming worden in heldere taal toegankelijk gemaakt ėn, wat misschien nog wel belangrijker is, hij laat zien hoe de wijsheid en het inzicht die de kabbala biedt, praktisch toepasbaar is in je eigen leven. In een uitgebreide appendix worden kernbegrippen en concepten van de kabbalistische mystiek theoretisch wat uitgebreider behandeld dan in de hoofdtekst mogelijk was.
Dit boek verschijnt binnenkort in de tweede druk.
Marcus van Loopik (1950) is judaïcus en grafisch kunstenaar. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het thema messianisme en tijdsbeleving binnen de Joodse liturgie.
Memoires van een stamhouder
Ivan Wolffers
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
Aantal blz.: 272
ISBN: 9789029545228
"Wat zou ik vinden in dit kind, dat de rol van stamhouder kreeg toebedeeld?"
Ivan Wolffers blikt "vanuit de wachtkamer van de dood" terug op zijn jeugd als stamhouder van een Joodse familie van wie de meesten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kampen zijn omgekomen. Als buitenstaander op een christelijke school haalde hij zijn rolmodellen en vrienden liever uit boeken, want zijn opa, oom en vader lijken in geen enkel opzicht op elkaar. Over het verleden werd gezwegen, en de jonge Ivan vond de juiste vragen niet.
Neuzend in de familiegeschiedenis beseft Wolffers dat hij altijd met zijn identiteit als "halve Jood" heeft geworsteld. Inmiddels in de zeventig en uitbehandeld als kankerpatiënt, probeert hij te achterhalen wat zijn levenspad heeft bepaald, wat goed is en kwaad, en hoe hij de toekomst ziet.
Ivan Norbert Wolffers (Amersfoort, 17 mei 1948) is schrijver en voormalig arts en hoogleraar.