Hubertina

Hubertina Aretz (1893-1973) werd gedreven door een heilig geloof in recht en rechtvaardigheid

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Hubertina

Kristien Hemmerechts

Amsterdam: Uitgeverij De Geus, 2022
Aantal blz.: 352
ISBN: 9789044546125

Ook als e-book verkrijgbaar

Hubertina Aretz is geen fictief personage. Ze werd op 22 augustus 1893 'echt' geboren in Horbach bij Aken in een streng katholiek mijnwerkersgezin, ze heeft ‘echt’ gediend als pastoorsmeid in Nederlandse parochies, en ze heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ook ‘echt’ ingezet voor de ondergedoken Joden van Antwerpen. Daar heeft ze een hoge prijs voor betaald.

Deze boeiende roman reconstrueert haar leven op basis van haar eigen getuigenissen en minutieus onderzoek in archieven. Om hiaten in te vullen is een beroep gedaan op verbeelding en empathie.

Eén ding is zonneklaar: Hubertina Aretz werd gedreven door een heilig geloof in recht en rechtvaardigheid, én ze had de moed van haar overtuiging. Deze mijnwerkersdochter heeft een lange en bewogen weg afgelegd. Onverschrokken en strijdlustig zijn misschien de woorden die haar karakter het best omschrijven. Haar levensverhaal is buitengewoon boeiend en ja, het leest als een roman.

Kristien Hemmerechts (1955) is een Vlaamse auteur. Ze maakte naast haar vele romans, reisverhalen en verhalenbundels ook naam met haar autobiografische essays. Taal zonder mij (1997) is daarvan ongetwijfeld het bekendste. Met haar kenmerkende stijl weet ze de meest ingewikkelde thema’s op een invoelbare manier te verwoorden. Ze was de eerste Vlaming die het Groot Dictee der Nederlandse Taal opstelde, in 2008.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.