Documentaire: Een vergeten uittocht

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Op 23 en 30 april zendt de EO de tweedelige documentaireserie Een vergeten uittocht uit.

Aan het begin van de twintigste eeuw woonden er ongeveer een miljoen Joden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Veel van die landen waren al eeuwenlang het thuis van deze Joodse gemeenschappen.

Zij verkeerden weliswaar in een ingewikkelde positie, maar waren relatief veilig. Ook vergeleken met sommige Europese christelijke landen. Vaak woonden ze hun eigen wijken en buurten, en hadden minder rechten dan hun islamitische landgenoten.

Binnen veertig jaar kwam aan die relatief vreedzame co-existentie op gewelddadige wijze een einde. Het EO-tweeluik Een vergeten uittocht laat zien hoe deze eeuwenoude gemeenschappen zijn weggejaagd uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hoe de Joodse burgers uit lijfsbehoud naar Israël trokken.

Vluchten
Met de oprichting van de staat Israël in 1948 verslechterde de positie van de Joodse gemeenschappen. De omringende Arabische landen verklaarden Israël de oorlog en Joden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kregen te maken met een golf van geweld. Ze waren hun leven niet meer zeker. Vluchten naar de nieuwe Joodse staat was hun enige optie.

Acht van deze voormalige vluchtelingen vertellen hun verhaal. Ze zijn geboren in steden als Bagdad, Aleppo, Tripoli, Caïro of Aden, maar moesten als kind of tiener hun geboorteland ontvluchten richting Israël. Ze vertellen over het leven als Joodse minderheid, hoe de sfeer omsloeg en via welke bijzondere routes ze in veiligheid werden gebracht. Te voet, met de auto, vrachtwagen, boot of via Operatie Vliegend Tapijt, voor Joodse vluchtelingen uit Jemen. Hun bijzondere getuigenissen worden tot leven gewekt in animaties en historische beelden.

Over de maker:
Het tweeluik is gemaakt door filmmaker Marcel Prins (1962), die onder andere de documentaires Stad van verlangen (2019) en Heeft mams mij bij moeder gekocht? (2022) heeft gemaakt. Beide producties werden ook uitgezonden door de EO.

De twee afleveringen van Een vergeten uittocht worden uitgezonden op 23 en 30 april om 15.25 uur bij de Joodse Programmering van de EO op NPO 2.

Beeld: Een vergeten uittocht © EO

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.