Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

Het geschenk
12 lessen die je leven kunnen redden

Edith Eger

Amsterdam: Lev./A.W. Bruna Uitgevers, 2020
Aantal blz.: 223
ISBN: 9789400512252

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Elisabeth van Borsele
Oorsponkelijke titel: Das Geschenk, 12 Lektionen für ein besseres Leben

Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt, is uiteindelijk niet het belangrijkste. Het gaat erom wat we ermee dóen.

We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen elk moment als een geschenk te ervaren.

Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Sjoa-overlevende, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert, te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

Aan het einde van elk van de twaalf hoofdstukken reikt de schrijfster ‘sleutels’ aan: praktische tips die het betoog samenvatten en toepasbaar maken.

Edith Eva Eger (1927) werd geboren in Hongarije. Na de oorlog verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze psychologie studeerde. In haar praktijk behandelt ze onder meer militairen en oorlogsveteranen, en slachtoffers van lichamelijke en geestelijke mishandeling. 

Vier vrouwen, vier families, één eeuw geschiedenis: een allesomvattende, meeslepende trilogie.

Carmen Korn (1952, Düsseldorf) liet zich voor haar trilogie inspireren door de vrouwen uit haar eigen familie: haar grootmoeders, hun zussen en schoonzussen. Als jong meisje zat ze vaak naar hen te luisteren als ze het over de oorlog, over liefde of over hun dromen hadden. Veel van hun levens heeft Korn verwerkt in die van haar personages.
Na haar studie werkte Korn als redacteur voor het tijdschrift Stern. Haar journalistieke achtergrond hielp haar bij haar onderzoek naar de geschiedenis van Duitsland. Zo onderzocht zij bijvoorbeeld welke huizen er nog stonden na alle bombardementen, of hoeveel etalageruiten speelgoedwinkel Schrader had, zodat haar allesomvattende portret van de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw zou kloppen.

In Het Parool van 20 juli 2020 verscheen een vraaggesprek met Korn: Zestiger Cameron Korn was plots bestsellerauteur: ‘Ik geniet van het succes’.

Dochters van een nieuwe tijd

Carmen Korn

Amsterdam: Bruna, 2020
Aantal blz.: 528
ISBN: 9789056726577

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Olga Groenewoud
Oorsponkelijke titel: Töchter einer neuen Zeit

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allen op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.

Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermouth, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.

Een relaas van vriendschap en liefde
Een dubbelnovelle

Eric Schneider

Amsterdam: Cossee, 2019
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789059368712

Ook als e-book verkrijgbaar

"Iedereen verzint vroeg of laat een verhaal waarvan hij denkt dat dit zijn leven is." Net als de schrijver Max Frisch stelt Eric Schneider zichzelf de vraag hoe wij ons verleden herinneren: wat wordt uitvergroot en welke grote gebeurtenissen of kleine toevalligheden hebben liefde of vriendschap een andere wending gegeven? In Een relaas van liefde trouwt een jonge vrouw half uit medelijden met haar schuchtere buurjongen. Die wordt lid van de NSB en ontsnapt zo aan zijn streng gereformeerde familie, waar "Jezus van Nazareth op kamers woonde."

Na de oorlog overleeft hij een wraakactie van het verzet, maar moet zich voortaan in een rolstoel door zijn dagen bewegen. Wanneer, vraagt de vrouw, vervaagt de liefde in het leven tot een schemerige herinnering, en wat doet dat met je? In haar huis achter de duinen komt zij tijdens een stormnacht tot onverwachte conclusies.

In Een relaas van vriendschap volgen wij twee oude vrienden tijdens hun jaarlijkse Wiedersehen. Rüdiger, in de oorlog naar Canada ontsnapt, hoort van zijn vriend Ben, een voormalig onderduiker, dat hij nét te laat is: Rüdigers moeder, tot haar laatste snik een fanatiek bewonderaarster van Hitler, is de vorige nacht overleden. Of, in Bens woorden: "het oude monster is gecrepeerd." Hoe ga je als vrienden onder elkaar om met zo’n opmerking, en welke nachtmerries worden onoverkomelijke struikelblokken voor een vriendschap?
Eric Schneider, meester van de dialogen, heeft van het vriendschapsdiner een adembenemend kamerspel gemaakt.

Eric Schneider (Batavia, 1934) is acteur, regisseur, toneelschrijver en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Nederlands-Indië en kwam in 1946 met zijn ouders en broers naar Nederland. Zijn oudere broer Carel zou later gaan schrijven onder het pseudoniem F. Springer.


  • De Amsterdamse Boekhandel wordt een coöperatie, en zoekt coöperatoren! Het boekenparadijs aan de Buitenveldertselaan is uitgegroeid tot een begrip in Buitenveldert; een goede boekhandel met een ruim assortiment kinderboeken en literatuur, een instituut voor Amsterdamse scholen, maar ook verschillende instellingen (waaronder Crescas) en bijzondere groepen weten de weg naar de boekhandel te vinden. In de Coöperatiebrief op de website van de winkel lees je waarom De Amsterdamse Boekhandel op zoek is naar een nieuwe structuur.
  • Op Literary Hub een indrukwekkend en heel persoonlijk artikel van de hand van de jonge Amerikaanse schrijfster Victoria Shorr: Unearthing the Stories of Those Who Escaped Auschwitz.

Maup en zijn vader, de Oost-Duitse ‘jodendokter’ Radepsky, voor de kust van het Beloofde Land.

Aart Grimme (1911-1984), auteur van Maup komt thuis, waarover Ewoud Sanders deze week in het online tijdschrift voor taal- en letterkunde Neerlandistiek schrijft, was onderwijzer en schrijver van jeugdboeken. Hij debuteerde in 1931 met De dolle Driessen. Vrijwel al zijn boeken – ruim twintig – verschenen bij uitgeverij G.F. Callenbach in Nijkerk. Maup komt thuis! verscheen bij Callenbach in een oplage van 8.000 exemplaren en beleefde één druk.

Om een indruk te krijgen van dit werkje voor kinderen van tien tot veertien jaar, door Onze hervormde zondagsschool een ‘jongensboek’ genoemd, hieronder een deel van de samenvatting.


Maup Radepsky is de enige zoon van een ‘jodendokter’ in een rustig bergdorp in Oost-Duitsland, dicht bij de grens met West-Duitsland. Het is 1947 en de West-Duitse grens wordt door Britse soldaten bewaakt. De communisten, de ‘onderdrukkers’ die in Oost-Duitsland aan de macht zijn, willen het gezin oppakken, want Radepsky is een man die zijn "gewetensvrijheid liefheeft."

Moeder Radepsky wordt gearresteerd, vader en Maup weten onafhankelijk van elkaar te ontkomen. Een boer smokkelt Maup, die ongeveer tien jaar oud is, over de grens. Maup is doodsbang, maar ter geruststelling zegt de boer: "Er is er Eén, die ook voor jou zorgt, m’n jongen!"

In een vluchtelingenkamp, waar hij wordt herenigd met zijn vader, maakt Maup zijn eerste kerstfeest mee.

Lees meer over dit "ontroerend verhaal over ’n kleine Joodse jongen en zijn vader, dokter Radepski" in Maup komt thuis! (1959) op Neerlandistiek.nl.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.