Le Z

Michel Waterman over de Franse presidentskandidaat Léon Zemmour

Gepubliceerd op: 16 december 2021

Als politici een koosnaam krijgen, ben ik op m’n hoede en voel ik me vaak wat ongemakkelijk.

Een paar weken geleden leidde de liefde van m’n leven, in opdracht van het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), een debat. Onderwerp: de nog altijd bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen (als u geïnteresseerd bent: het debat is nog te bekijken). In het panel zat onder andere het echtpaar Jildau Piena en Lodewijk Asscher. Bij de borrel na afloop stond ik gezellig te praten met Jildau Piena. Wat een leuke en interessante vrouw! Toen zij over haar man sprak, had zij het over ‘Lo’. En hoewel Lodewijk Asscher en ik partijgenoten zijn en het in de PvdA gebruikelijk is om iedereen met zijn of haar voornaam aan te duiden, voelde ik me bij ‘Lo’ toch een beetje ongemakkelijk. Waarom? Tsja, ik weet het niet zo goed, misschien is zo’n koosnaam me een beetje te intiem.

Om heel andere redenen krijg ik de kriebels als aan de voorman/partijleider en het enige lid van de PVV wordt gerefereerd als ‘Geert’. Of aan die antisemitische quasi-intellectueel als ‘Thierry’. Brrr. Ik heb niet met ze op school gezeten, godzijdank niet. Noem ze gewoon bij hun achternaam!

In Frankrijk is een relatief nieuwe politicus, Eric Justin Léon Zemmour, bezig aan een stevige opmars. Liefkozend wordt hij aangeduid als ‘Le Z’.

Wie is deze Zemmour? Laat ik neutraal beginnen. Zemmour is schrijver en essayist. Tot 2009 was hij politiek redacteur bij de Franse krant Le Figaro en tot een paar maanden geleden schreef hij columns in dit dagblad. En hij is dus politicus. Hier moet ik een vette punt zetten. Verder is er namelijk weinig positiefs over de man te melden.

Zemmour heeft de nodige veroordelingen voor haatzaaien en discriminatie aan zijn broek. Hij verkettert migranten. Hij is moslimhater, en niet zo’n beetje ook. Migranten zet hij weg als "kolonisators", in de djellaba ziet hij "het nieuwe uniform van een bezettingsleger." Hij is aanhanger van de omvolkingstheorie, het gedachtegoed dat allochtonen door immigratie en hoge geboortecijfers de oorspronkelijke Europese bevolking zullen vervangen. Frankrijk dreigt, volgens hem, een islamitische republiek te worden. “Als de grenzen niet snel dichtgaan, is een burgeroorlog onvermijdelijk”, waarschuwt hij, “als die niet allang begonnen is.” Als politiek commentator voor tv-zender CNews orakelde hij dat "minderjarige vreemdelingen dieven, moordenaars en verkrachters zijn." In 2009 had Le Figaro hem al de laan uitgestuurd, nadat hij op televisie had geroepen dat "het merendeel van de drugshandelaren zwart of moslim is." In 2011 werd hij veroordeeld voor het aanzetten tot rassendiscriminatie omdat hij volhardde in zijn mening dat werkgevers het recht moesten hebben om moslims en zwarten niet in dienst te nemen.

Lees het vervolg van dit verhaal in Opjehoede, het blog van oud-Crescasdirecteur Michel Waterman.


Update: daags na verschijnen van deze column heeft deze rechts-populistische publicist zich inderdaad gemeld als kandidaat voor het presidentschap.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.