Gezocht: rubber laarzen als eerbetoon aan bewoners Joods Werkdorp

Gepubliceerd op: 8 juni 2023

Kunstenaars Geert Schoonbeek de Vlaming en Wouter van Deenen zijn op zoek naar rubber laarzen. Die zijn bedoeld voor het herdenkingsproject Aan de klei onttrokken, voor de vermoorde inwoners van het Joods Werkdorp Wieringermeer.

In de agrarische omgeving van het Joods Werkdorp Wieringermeer was het dragen van rubber laarzen gemeengoed. Volgens de kunstenaars is het daarom logisch te veronderstellen dat de bewoners van het Joods Werkdorp, als zij daar de beschikking over zouden hebben gehad, die ook hebben gedragen.

Er is maar een kleine gedachtesprong nodig om je voor te stellen dat van de gedeporteerde bewoners de rubber laarzen zijn achtergebleven. Met die fictieve projectie voor ogen - het waren de laarzen van de bewoners van het Werkdorp - werken de twee kunstenaars aan het herdenkingsproject Aan de klei onttrokken.

Hiervoor zijn veel rubber laarzen nodig. Met een speciale actie hopen Geert Schoonbeek de Vlaming en Wouter van Deenen voldoende laarzen te verzamelen. Bovendien hopen ze mensen te betrekken bij de herdenking en de geschiedenis van het Joods Werkdorp.

Laarzen vanaf maat 36 zijn welkom. Tot 15 juni kun je je laarzen achterlaten in de carport van Badhuisstraat 50-B in Huisduinen. Als je een briefje met een email adres achterlaat, krijg je een uitnodiging wanneer het resultaat is te bekijken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.