Boek: Michel Serres - De parasiet

Gepubliceerd op: 16 november 2023

De parasiet

Michel Seres

Boom: Meppel, 2023
ISBN: 9789024456

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: René ten Bos, i.s.m. Arjen Kleinherenbrink
Oorsponkelijke titel: Le Parasite

In zijn werk De parasiet laat de Franse filosoof Michel Serres zien dat het leven door en door parasitair is. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft. Dat geldt voor kleine microscopische wezens, maar ook voor dieren, kinderen, belastingadviseurs, landbouwers, filosofen, politici en managers. 

Kenmerkend voor het parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie. Toch blijft Serres niet hangen in moraliseringen. Door zijn afzijdige positie kan de parasiet zaken in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Zonder parasieten zouden we leven in een vermoeiend paradijs waar nooit iets gebeurt.

Parasitair
Zijn werk De parasiet (1980) kenmerkt een overgang van commentaar op andere auteurs naar de ontwikkeling van eigen concepten en tekstinterpretaties. Concrete mythen, verhalen of metaforen werkt hij vervolgens verder uit. De tekst van Serres is zelf ook parasitair. Hij teert op de verhalen van grote fabelvertellers als Aesopus en La Fontaine, op de ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau, en op de Bijbel. Dit komt ook naar voren in de literaire en lyrische stijl waarmee deze parasietenmaaltijd wordt opgedist.

Michel Serres (1930 - 2019) verwierf zich een reputatie als begenadigd docent en als auteur van proza dat opviel door zijn bijzondere stijl. Omdat hij al vroeg had kennisgemaakt met de verschrikkingen van oorlog en geweld meed hij consequent een wetenschapsopvatting die zich baseerde op modellen van oorlog, achterdocht en kritiek.

Deze uitgave van De parasiet (Le parasite) is vertaald door René ten Bos, in samenwerking met Arjen Kleinherenbrink. Samen verzorgden zij ook een verhelderende inleiding.

Beeld: Espace des sciences, vie Wikimedia Commons (Eigen werk, CC BY-SA 3.0)

De parasiet is verschenen bij uitgeverij Boom. Prijs paperback: € 29,90, prijs E-Boek: € 24,90.

Michel Serres (1930-2019) was lid van de Académie française en hoogleraar aan Stanford University en gold in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van de filosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Muziek (2012) en De wereld onder de duim (2014).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.