Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 7 oktober 2021

Overleven in het riool van Lemberg
De laatste schuilplaats voor de Holocaust

Robert Marshall

Utrecht: Omniboek, 2021
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789401918091

Ook als e-book verkrijgbaar
Oorsponkelijke titel: In the Sewers of Lvov

Overleven in het riool van Lemberg is het indrukwekkende en waargebeurde verhaal van een groep Joden in de destijds Poolse stad Lemberg (tegenwoordig: Lviv in Oekraïne), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen in het netwerk van riolen. Maar liefst veertien maanden lang zouden ze daarin overleven.

Ze leerden omgaan met het vuil, de duisternis, de ratten, het vocht en de wanhoop van de stad en het nabijgelegen concentratiekamp Janovska. Ze konden in leven blijven dankzij de hulp van een Poolse man, al kon ook hij niet voorkomen dat een deel van de Joden die zich schuilhielden in het riool stierf als gevolg van de omstandigheden. Aan het eind van de oorlog bleken degenen die het hadden overleefd nog vrijwel de enige Joden in Lemberg te zijn.

Robert Marshall (1952) was schrijver, producent en regisseur van vele BBC-programma’s, waaronder All the King’s Men. Zijn boek Overleven in het riool van Lemberg, oorspronkelijk getiteld In the Sewers of Lvov, werd verfilmd als In Darkness.

Abraham Tuschinski's laatste reis

Felix Heersink

Maassluis: De Brouwerij, 2021
Aantal blz.: 342
ISBN: 9789083114552

Deze historische roman, geschreven door Felix Heersink, is gebaseerd op feiten en fictie en brengt een woelig deel van de Europese geschiedenis tot leven.
Wie was Abraham Isaak Tuschinski? Waarom vertrok hij in 1904 uit Polen naar Nederland? Hoe kwam hij in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog aan zes filmtheaters in Rotterdam? Waardoor raakte hij eind jaren dertig alle zeggenschap over zijn theaters kwijt? Waarom is alleen zijn Amsterdamse filmtheater bekend en niet zijn Rotterdamse bioscopen? In welke omstandigheden werd hij als ondergedoken Jood in 1942 opgepakt?

Behalve dat de historische roman Abraham Tuschinski's laatste reis antwoord geeft op deze vragen, passeren in dit boek alle hoogte- en dieptepunten uit het leven van deze sociaal bewogen zakenman.

Felix Heersink (1961) woont in Nijmegen. Na zijn studie geschiedenis in Rotterdam begon hij met schrijven als reclame-copywriter. Daarna werkte hij in
commerciële functies voor de Kamer van Koophandel, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en het AD.
Uiteindelijk koos hij voor het schrijverschap. Eerst als scriptwriter van Engelstalige scenario’s, daarna als schrijver van literaire verhalen, waarin hij vooral sfeervolle, beklijvende beelden creëert. Inspiratiebronnen zijn voor hem de boeken van F.B. Hotz, I.B. Singer en Graham Swift, evenals de uitspraak van Harry Mulisch: "Het gaat er om het raadsel te vergroten."

De Joodse keuken
800 authentieke recepten uit de diaspora

Claudia Roden

Amsterdam: Fontaine Uitgevers, 2019
Aantal blz.: 612
ISBN: 9789059569256
Vertaald door: Hilary Akers, Jonah Freud
Oorsponkelijke titel: The book of Jewish Food

Geen nieuw boek, maar wel een boek dat we deze week nog eens onder uw aandacht willen brengen - De Joodse keuken van Claudia Roden.

De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig.

In De Joodse keuken legt  zij de geschiedenis van het Joodse volk vast aan de hand van de Joodse keuken. De achthonderd recepten in dit monumentale werk zijn de schatten die Claudia Roden verzamelde uit de diaspora, de verspreiding van de Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze reisde, proefde, keek toe, verzamelde recepten en sprak met koks, marktkooplieden en personen die de gerechten uit de overlevering kennen. Het resultaat zijn de magnifieke verhalen, anekdotes en recepten in dit boek.

Claudia Roden is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze had een kookprogramma op de BBC, werd en wordt over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over gastronomie en heeft allerlei onderscheidingen gekregen, in Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012). De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rond de Middellandse Zee - Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen. Haar boeken groeiden uit tot standaardwerken en gelden als inspiratiebron voor moderne topchefs als Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver. "Zoals Roden schrijft over eten, dat is maar weinigen gegeven. Elk gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur waaruit het is voortgekomen, elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding plus praktische tips. En dat alles op een bijzonder aangename toon, die nooit verveelt en nooit belerend is." - Janneke Vreugdenhil in NRC.next over De Joodse keuken.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.