Debat: Jonathan Israel en zijn biografie Spinoza: Life and Legacy

Gepubliceerd op: 21 september 2023

Met zijn boek Spinoza: Life and Legacy schreef de Britse historicus Jonathan Israel een biografie over misschien wel een van de brutaalste vroegmoderne filosofen: Baroech Spinoza. De auteur is op 3 en 6 oktober in Nederland en spreekt dan over zijn nieuwe boek.

In zijn biografie over Spinoza verweeft Jonathan Israel diens leven en denken tot een aansprekend geheel. Na Spinoza’s dood is actief geprobeerd zijn nalatenschap uit te wissen. In heel Europa werd het intellectuele publiek ontmoedigd en zelfs verboden om zijn werk te lezen. Lang werd gedacht dat die ban effect had. De auteur laat zien dat het tegendeel het geval is.

Mythes en feiten
Spinoza’s gedachtegoed was voor tal van denkers die vlak na hem kwamen, uiterst waardevol. Zijn invloed op de filosofie, Bijbelkritiek en politieke theorie is fundamenteel. En toch is er over Spinoza’s leven erg weinig geschreven. Hoe zag zijn familieleven eruit? Wie waren zijn vrienden? Met welke tijdgenoten correspondeerde hij? Hoe voorzag hij in zijn levensonderhoud?

Jonathan Israel scheidt mythes van feiten en laat zien waarom Spinoza zoveel volgelingen en vijanden had. Daarnaast biedt hij een waardevolle nieuwe inkijk in het intellectuele leven in de zeventiende-eeuwse Republiek.

Jonathan Israel is geboren in Londen, studeerde af in Cambridge en promoveerde in Oxford onder supervisie van Hugh Trevor-Roper. Hij gaf dertig jaar les aan Britse universiteiten voordat hij werd benoemd tot hoogleraar Moderne Geschiedenis aan het Institute for Advanced Study in Princeton. In 2016 ging hij met pensioen.

Hij is een van de belangrijkste historici op het gebied van de Verlichting en de Nederlandse geschiedenis. Eerder schreef hij vier boeken over de Verlichting en een magistrale geschiedenis van de Nederlandse Republiek.

Op 3 oktober debatteert Jonathan Israel met de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman. Dit debat wordt georganiseerd door Debatcentrum Spui25 in samenwerking met Athenaeum Boekhandel. De voertaal is Engels en het debat vindt plaats in de Vondelkerk in Amsterdam. Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam.
Entree: € 15,-. Online kaartverkoop via de website van Spui25.

Op 6 oktober is Jonathan Israel te gast in boekhandel Donner, Coolsingel 129, Rotterdam.
De entree is gratis, reserveren vooraf is verplicht. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van boekhandel Donner.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.