Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 30 juni 2022

Stilleven met fruitschaal, Meijer Bleekrode (1896-1943). Olieverf op doek, ca. 1935. Collectie Joods Museum. Lees meer over deze kunstenaar in het Jewish Virtual Museum.

Het Amsterdamse Stedelijk Museum en sonsbeek20→24 presenteren Abstracting Parables, een manifestatie van drie historische stemmen en artistieke posities, elk met een uniek begrip van hoe abstractie kan worden vertaald in meerdere en complexe talen.
De tentoonstelling brengt het werk samen van de Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon (1923-2011), de Afro-Braziliaanse schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politiek activist Abdias Nascimento (1914-2011) en de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir (1950-2014).

De openingsdagen op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli worden gevierd met een reeks gesprekken en interventies over de kunstenaars, met uiteenlopende sprekers, waaronder de samenstellers van de tentoonstelling. Bovendien zijn er elke zondag gratis introductielezingen van 15 minuten.

De tentoonstelling heeft ook een audioroute, die je als een mixtape door de werelden van Hémon, Nascimento en Mir leidt.

Type:
expositie
Wie:
Stedelijk Museum Amsterdam en Stichting Sonsbeek
Waar:
Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 1 juli 2022 - zondag 16 oktober 2022
Tijd:
Dagelijks van 10 – 18 uur

Eran Wajsenblum is blokfluitist. Hij begon zijn studie in 1987 in Israël en vervolgde zijn opleiding aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, waar hij in 2003 zijn Bachelor of Music behaalde.  Wajsenblum woont tegenwoordig  in de provincie Groningen. 

In Synagoge Groningen geeft Wajsenblum op 3 juli een concert dat geheel is gewijd aan Sjier hasjieriem, het Hooglied. Niet alleen zal hij muziek spelen op diverse instrumenten, ook zal hij de gedichten in het Hebreeuws voordragen, zodat je de muziek van taal en ritme kunt horen. Uiteraard krijg je ook de vertaling te horen en een toelichting op de teksten.

Sjier hasjieriem betekent letterlijk ‘lied der liederen’. Het staat beter bekend als het Hooglied, soms met de toevoeging ‘van Salomo’, verwijzend naar het mogelijke auteurschap van deze Bijbelse koning. Het Hooglied maakt deel uit van de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach, en is uniek in de Hebreeuwse Bijbel: er is geen plot, noch wordt er gesproken over de Joodse wetgeving of religie.
De vorm van het Hooglied is ook bijzonder: je leest het als een tweespraak in dichtvorm tussen twee geliefden. De man en de vrouw bezingen hun liefde voor elkaar, hun verlangen naar elkaar en prijzen in bloemrijke bewoordingen de schoonheid van de ander.

Onder de link vind je het programma van het concert, mét de teksten van het Hooglied in het Ivriet (met klinkerpuntjes!) en in de Nederlandse vertaling.

Type:
muziek
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
zondag 3 juli 2022
Tijd:
De synagoge is vanaf 10.30 uur geopend. Het concert begint om 11 uur.

Jewish Heritage in Ukraine: Buildings, Monuments, Museums and Libraries is de titel van een online rondetafelgesprek over de rijkdom aan Joods erfgoed in Oekraïne. Vele van deze schatten lopen acuut gevaar door de oorlog die al sinds 24 februari 2022 in het land woedt.
Tal van deskundigen komen vertellen over hun werk - dat ze onder onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden doen - om het Joodse erfgoed te beschermen en te documenteren.

Je kunt het gesprek kosteloos bijwonen als je je registreert via onderstaande link. Doe dat in elk geval uiterlijk op 11 juli. Mócht je toevallig in Londen zijn op de genoemde datum, dan kun je er ook live bij zijn. Meld je dan wel aan vóór 6 juli aanstaande.

Type:
lezing
Wie:
Theology & Religious Studies, King's College London (KCL)
Waar:
online
Wanneer:
dinsdag 12 juli 2022
Tijd:
16.15 - 17.45 uur

Shalom Koboshvili (1876 - 1941) was een Georgische kunstenaar die in tekeningen en schilderijen het Joodse leven in Georgië vastlegde. Eigenlijk had hij rabbijn moeten worden maar hij stopte al op jonge leeftijd met zijn religieuze opleiding. Hey Alma kwam hem op het spoor, geen sinecure want Koboshvili maakte het grootste deel van zijn werk in het geheim. Lees meer in Meet Georgia’s First Jewish Painter.

Het Weizman National Museum of American Jewish History in Philadelphia werd opgericht in 1976 en is het enige museum in de VS dat zich uitsluitend bezighoudt met onderzoek naar de geschiedenis en het leven van Amerikaanse Joden. De basis voor het NMAJH werd gelegd door de historische Congregation Mikveh Israel, die in 1740 werd opgericht en bekend stond als de Synagoge van de Amerikaanse Revolutie.

Ook als je niet in de VS bent, kun je tegenwoordig dankzij The Dgital Weitzman het museum bezoeken. Meer dan 365 jaar Amerikaans-Joodse geschiedenis met virtuele rondleidingen, online tentoonstellingen en meer, en alles vanuit het comfort van je eigen huis.

Neem eens een kijkje in The Digital Weitzman, en vergeet niet de pagina te bookmarken: je wilt er ongetwijfeld terugkomen!

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.