Reportage Joods Gemeentegebouw Haarlem

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

Nog dit jaar begint Stadsherstel Amsterdam met de restauratie van het Joods Gemeentegebouw in Haarlem. De gemeente Haarlem besloot in 2020 het pand te verkopen en Stadsherstel werd de nieuwe eigenaar.

Het pand werd in 1888 opgeleverd als het nieuwe onderkomen van de bloeiende Joodse gemeenschap van Haarlem, toen de bestaande sjoel te klein werd. Het nieuwe Joods Gemeentegebouw bood onder meer onderdak aan een sjoel, een mikwe en de woning voor de rabbijn. Ook was er een schooltje gevestigd.

Tijdens de herdenking Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet op 4 mei was het monumentale pand nog een keer in de oude staat te zien. De belangstelling bij het publiek was groot.

Fotograaf en journalist Ad Schaap maakte een reportage tijdens de rondleiding en legde de huidige staat van het Joods Gemeentegebouw vast. Nog één keer binnenkijken, voordat het pand voor onbepaalde tijd dicht gaat.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.