De waterdragers van God

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

De waterdragers van God

Manès Sperber

Zorgvlied: Van Maaskant Haun, 2022
Aantal blz.: 237
ISBN: 9789083166131

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jan Bert Kanon
Oorsponkelijke titel: Die Wasserträger Gottes

In De waterdragers van God blikt Manès Sperber terug op zijn jeugdjaren in Zabłotów, een stadje in het huidige Oekraïne dat voor de Eerste Wereldoorlog behoorde tot het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en werd bevolkt door Joden, Roethenen en Polen. In een meeslepende, bloemrijke stijl neemt de schrijver de lezer mee naar een wereld die voorgoed voorbij is, die willens en wetens is vernietigd, 'vermoord'. Intense herinneringen aan eerste indrukken tijdens Sperbers jeugdjaren worden afgewisseld met bespiegelingen op de werking van het geheugen. Manès Sperber (1905-1984) was een Duitstalige Joodse schrijver en psycholoog. In zijn autobiografische trilogie Alles wat voorbij is verhaalt hij over zijn buitengewoon boeiende leven. De waterdragers van God is het eerste deel van die trilogie en is uitstekend als een op zichzelf staand boek te lezen.

Manès Sperber (1905-1984) was een Oostenrijks-Franse romanschrijver, essayist en psycholoog. In zijn autobiografische trilogie All das Vergangene (Alles wat voorbij is) verhaalt hij over zijn jeugd in Oost-Europa, zijn latere leven als student psychologie bij Alfred Adler, de jaren voorafgaand aan de oorlog en zijn politieke activiteiten, gedwongen emigratie en zijn uiteindelijke, onontkoombare breuk met het communisme.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Eric Ottenheijm Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Parabels

Ons woord parabel is afgeleid van het Griekse woord parabolè, dat ook een weergave is van het Hebreeuwse masjal. Het duidt zowel een spreuk (denk aan Misjle Sjlomo) als een gelijkenis of parabel,...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.