The Way Back

Twee Joodse kinderen reizen naar het Land in de Verte om terug te vinden wat ze zijn kwijtgeraakt.

Gepubliceerd op: donderdag 26 november 20

The Way Back

Gavriel Savit

New York: Alfred A. Knopf Books For Young Readers, 2020
Aantal blz.: 386
ISBN: 9781984894625

Ook als e-book verkrijgbaar

Het verhaal begint in Tupik, een sjtetl ergens in Oost-Europa waar Joodse demonen in het holst van de nacht op de daken dansen en erop azen levende zielen te veroveren. De kinderen Yehuda Leib en Bluma lopen daar de Engel des Dood te lijf, terwijl die 's nachts door het dorp waart.
Die ontmoeting doet hen besluiten naar het Land in de Verte te reizen, waar zich het huis van de Engel des Doods moet bevinden en waar zij zullen terugvinden wat ze zijn verloren.
Onderweg komen ze door de stad Zubinsk, waar de kleindochter van de rebbe gaat trouwen. Van heinde en verre komen bruiloftgangers in groten getale naar de stad, maar tussen de chassidiem en de andere gasten bevinden zich ook demonen en geesten die de hooggeleerde rebbe willen spreken.
Uiteindelijk komen Bluma en Yehuda Leib elkaar tegen en besluiten ze samen verder te gaan op de gevaarlijke tocht en gezamenlijk hun grote vijand te te lijf te gaan. Met listen, vasthoudendheid en tal van wonderlijke helpers komen ze een heel eind. Zullen ze erin slagen de Dood  zelf te verslaan? En zullen ze de weg terug naar huis kunnen vinden?
Het verhaal is doorspekt met Jiddisje woorden en uitdrukkingen en wordt met milde humor verteld.

In het essay Jews and Fantasy, or Tom Bombadil is my Rebbe op Jewish Book Council zegt Savit: 'Jews and fantasy go together like challah and wine', en legt uit waarom The Way Back een soort Joods Narnia is (de zevendelige fantasyserie van C. S. Lewis uit de jaren '50 van de vorige eeuw).


Gavriel Savit is schrijver en zanger. Zijn debuut Anna and the Swallow Man (De zwaluwman) was van meet af aan een succes en werd in negentien talen vertaald. Als zanger treedt hij op in musicaltheaters overal ter wereld. Voor The Way Back is Savit genomineerd voor de National Book Awards 2020 for Young People's Literature.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.