Gevlucht in het hol van de leeuw

Joods dwangarbeider in nazi-Duitsland

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

Gevlucht in het hol van de leeuw
Joods dwangarbeider in nazi-Duitsland

Maarten Frankenhuis

Amsterdam: Stichting Amphora Books, 2020
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789064461293

Om uit de klauwen van de bezetter te blijven, meldt een Joodse jonge dierenarts zich eind 1942 met een vervalst identiteitsbewijs voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Tot zijn geluk wordt hij als boerenknecht geplaatst op een rommelig boerenbedrijf in Westfalen. Hij moet hard werken op het land en met het vee, vooral geen initiatieven ontplooien en al zeker geen verdachte vakkennis etaleren. Behendig manoeuvreert hij zich door het altijd op scherp staande mijnenveld met argwanende gendarmes en boer Heinz, een bejaarde oorlogsveteraan, nazi-aanhanger en virulente antisemiet. Zijn enige lichtpuntje in deze zware tijden is Hilde, de schoondochter van boer Heinz. Een lichtpuntje met een groot risico, want relaties tussen dwangarbeiders en Duitse vrouwen worden streng bestraft. Met veel geluk en behendigheid haalt dwangarbeider De Korte de bevrijding, waarna hij met angstige vermoedens op zoek gaat naar zijn familie in Nederland. De gevaarlijke reis, de teleurstellingen en zijn pogingen om weer te worden wie hij was, worden hem alsnog bijna fataal.

Maarten Theodoor Frankenhuis (Enschede, 9 juli 1942) is een voormalig Nederlands dierenarts en de zesde directeur van dierentuin Artis.

Frankenhuis studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, waar hij later ook promoveerde. Gedurende zes jaar was Frankenhuis dierenarts-onderzoeker in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In 1984 werd hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar bedrijfspluimveegeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en coördinator pluimveepraktijkonderzoek.

Van april 1990 tot augustus 2003 was Frankenhuis directeur van Artis. Onder zijn leiding werden diverse grote vernieuwingsprojecten opgezet. In 1992 werd het Geologisch Museum geopend en in 1997 werd het Aquarium geheel vernieuwd. In 1999 werd de Afrika Savanne op het verkregen Entrepotdokterrein en het Wolvenbos aangelegd. Voor deze inspanningen werd in 2001 de IJ-prijs van de gemeente Amsterdam aan hem toegekend.
Na zijn pensionering hield Frankenhuis zich bezig met onder meer studie, lezingen, adviseurschappen, veldwerk, schrijven en het leiden van natuurreizen naar Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. Frankenhuis schreef eerder het boek Droomonderduik over de onderduik van een Joodse jongen in dierentuin Artis. Hij heeft hierin zijn eigen ervaringen als onderduikkind in Twente verweven met die van onderduikers in Artis.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.