De drie levens van Josef Klein

Gepubliceerd op: 11 maart 2021

De drie levens van Josef Klein

Ulla Lenze

Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2021
Aantal blz.: 280
ISBN: 9789493169111

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Kris Lauwerys & Isabelle Schoepen
Oorsponkelijke titel: Der Empfänger

Het broeit in de straten van New York. Antisemitische en racistische groeperingen wedijveren om de sympathie van de massa en Duitse nationalisten bewieroken Hitler als dé man. Voor de teruggetrokken Josef Klein is Harlem zijn wereld, jazz zijn muziek – en hij is een hartstochtelijk radiozendamateur. Zijn technische vaardigheden trekken de aandacht van invloedrijke mannen en voor hij het doorheeft, is hij een radertje in een Duits spionagenetwerk. En vervolgens in de Amerikaanse contraspionage - dat laatste in ruil voor strafvermindering.

Jaren later voert zijn weg naar zijn broer en zijn gezin in naoorlogs Duitsland, en naar Zuid-Amerika, waar hem lang na de gebeurtenissen een poststuk uit Neuss bereikt met daarin een journalistieke reportage over de inzet van de Duitse geheime dienst in Amerika.

De basis van De drie levens van Josef Klein is de correspondentie tussen de oudoom van Ulla Lenze, Josef Klein, en diens broer. Het resultaat is een wonderschoon melancholische portret van de familie Klein. En het is onmogelijk niet te zien hoezeer het politieke klimaat van radicalisering, nepnieuws en racisme van die jaren zijn echo lijkt te hebben in de Verenigde Staten van nu. 

Ulla Lenze (1973) publiceerde haar eerste roman, Schwester und Bruder, in 2003 en er volgden er nog drie voordat in maart 2020 Der Empfänger verscheen, zoals de Duitse titel luidt van De drie levens van Josef Klein. Deze roman betekent haar internationale doorbraak en ze ontving er recentelijk de Niederrheinischer Literaturpreis voor. Ulla Lenze woont in Berlijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.